algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

El Consell Europeu assoleix un acord per finançar l'ampliació de la Unió

A partir de l'1 de maig del 2004 s'incorporaran els deu països candidats a l'adhesió

99554

José María Aznar i el president italià Silvio Berlusconi riuen en un descans de la cimera.

La UE i els deu candidats a l'adhesió van assolir ahir un acord sobre el finançament de l'ampliació, segons van informar fonts de la presidència danesa. El primer ministre danès i president del Consell Europeu, Anders Fogh Rasmussen, va anunciar als seus col·legues tot just en reprendre's les feines dels líders de la Unió que Polònia i la República Txeca havien donat el seu vistiplau a l'oferta financera de la UE.

Rasmussen va puntualitzar que l'acord amb Hongria s'esperava de forma imminent una vegada que aquesta delegació hagués parlat amb els txecs. La intervenció del primer ministre danès va ser rebuda amb un gran aplaudiment per part dels quinze caps d'Estat i de Govern del Consell Europeu. Els líders van passar a continuació a aprovar paràgraf a paràgraf les conclusions de la cimera de Copenhaguen, després de la qual se celebrarà l'última conferència d'adhesió amb els deu països candidats per tancar formalment la negociació.

A continuació, està previst que els Quinze es reuneixin amb els seus col·legues dels deu països adherents (que ingressaran l'1 de maig de 2004 a la UE), així com de Romania, Bulgària i Turquia, que aspiren a ingressar en una fase posterior. El gir de la negociació amb Polònia, el país més exigent en aquestes converses, es va produir quan el canceller alemany, Gerhard Schroeder, va presentar una proposta per reduir en 1.000 milions d'euros les contribucions a Varsòvia a la UE entre 2004 i 2006, de manera que aquest país pugui resoldre els problemes de liquidesa que es derivaran de l'adhesió.

El primer ministre belga, Guy Verhofstadt, va explicar, per la seva part, a la premsa que l'acord consisteix en l'aprovació d'un sostre global per al finançament de l'ampliació de 40.800 milions d'euros per al període 2004-2006. Després del dinar dels Quinze, no es van reprendre les feines del Consell i el primer ministre danès es va dedicar a negociacions bilaterals amb els països candidats més exigents: Polònia, la República Txeca i Hongria.

Aquests tres països havien anunciat que lluitarien fins a l'últim moment per aconseguir la major posició de sortida per al seu país en la Unió Europea. Amb aquest acord sobre el preu de l'ampliació, queda segellada la major ampliació de la història de la UE que inclourà a partir de l'1 de maig de 2004 Estònia, Lituània, Letònia, Malta, Xipre, República Txeca, Polònia, Hongria, Eslovàquia i Eslovènia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris