algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Washington demana disculpes a l'Estat espanyol per entregar al Iemen els Scud

El Pentàgon felicità la fragata «Navarra» per la «netedat» amb la qual va actuar

79862

Soldats de la fragata «Navarra» apuntant les seves armes cap al «So Sand» durant l'acció d'ahir.

Els Estats Units han demanat disculpes a Espanya pel desenllaç de l'incident registrat a l'Índic amb el vaixelSo San i ha felicitat l'Armada espanyola per la «professionalitat» i la netedat demostrades a l'acció.

Fonts del Ministeri de Defensa van informar ahir que el sotssecretari de Defensa nord-americà, Paul Wolfowitz, es va posar ahir en contacte amb el ministre de Defensa, Federico Trillo, per informar-lo de la decisió de la Casa Blanca de permetre que el vaixell, carregat amb míssils Scud, prosseguís la seva destinació al Iemen.

En la conversa, Wolfowitz va felicitar Trillo i l'Armada espanyola per la professionalitat i la netedat que van demostrar les unitats de la fragata Navarra i el vaixelPatiño en la intercepció del mercant. Segons les fonts consultades, el número dos del Pentàgon va expressar també les seves disculpes a Trillo pel desenllaç de l'acció, encara que no va donar explicacions més enllà de la decisió de la Casa Blanca d'autoritzar al vaixell a continuar viatge al Iemen.

Ahir, i després de conèixer que les autoritats del Iemen reclamaven la devolució dels míssils trobats al vaixell, els Estats Units van decidir alliberar el vaixell malgrat el fet que els Scud estiguessin amagats i en un vaixell sense bandera. Un portaveu de la Casa Blanca va justificar la decisió en el fet que l'operació de compra dels míssils a Corea del Nord no violava la llei internacional, no hi havia «una clara autorització» per continuar retenint el vaixell i, a més, el Iemen està considerat pels Estats Units com un aliat a la guerra contra el terrorisme internacional.

Per la seva banda, el Govern espanyol assegura que no està molest pel fet que els EUA hagin tornat al Iemen els míssils interceptats per l'Armada espanyola. L'Executiu de José María Aznar entén que tal vegada l'alt comandament es confongué en identificar l'objetiu, i insisteix que tot indicava que el vaixelSo-San transportava material perillós. Mentrestant, el Iemen cantà ahir victòria i es disposava a rebre el carregament de míssils després d'haver convençut els Estats Units perquè deixàs lliure el vaixell que els transportava.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris