nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

La Comissió no proposa cap data a l'adhesió de Turquia a la Unió Europea

Deu països del Centre i l'Est estan cada vegada més a prop d'entrar a la UE el 2004

Deu països del Centre i Est d'Europa veuen cada vegada més pròxima la seva integració en la Unió Europea (UE) el 2004, després de la recomanació favorable que farà la Comissió Europea en breu, segons fonts europees, però Turquia encara no està llesta per negociar amb els Quinze. Una font comunitària va indicar ahir que l'executiu europeu recomanarà el 9 d'octubre, com era previsible, ampliar la UE a 10 nous països el 2004, però encara no donarà a Turquia una data per començar les negociacions d'adhesió.

Els nous membres el 2004 seran Polònia, Hongria, República Txeca, Eslovàquia, Eslovènia, Lituània, Letònia, Estònia, Xipre i Malta, mentre que Bulgària i Romania ho faran més tard i Turquia continuarà mantenint de moment la seva condició de precandidat, adquirida el 1999. A finals de l'any passat, els Quinze ja preveien acabar les negociacions d'adhesió amb aquests països a finals de 2002 per convertir-se en nous membres el 2004. Un d'aquests 10 països, Xipre, també s'integrarà malgrat el fet que està dividit en dues comunitats, la grega i la turca, que negocien ajudades per l'ONU per unificar el país.

Turquia s'oposa a l'entrada de l'illa perquè creu que la seva unificació deixaria de costat la comunitat turca. Ankara reclama a la UE una data per començar a negociar l'adhesió, sobretot després del pla de reformes que està escometent, que inclou la recent abolició de la pena de mort i la concessió de drets culturals a la comunitat kurda.

Brussel·les vol esperar a posar data de negociació a després de les eleccions legislatives turques del 3 de novembre. En les pròximes setmanes, els Quinze han d'acordar el capítol pressupostari en la negociació amb els candidats abans de la cimera europea del 24 i 25 d'octubre, en la qual veuran amb claredat amb quins d'aquests 10 països podran concloure les negociacions el desembre. A la cimera de desembre a Copenhaguen els Quinze hauran de resoldre també els ajuts agrícoles per als nous membres.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris