cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 28°
27°

Washington liderarà una coalició militar si l'ONU no actua

El cap dels inspectors de l'ONU, Hans Blix, passà comptes amb el Consell de Seguretat

77042

George W. Bush instà l'ONU a assumir un paper rellevant en el conflicte.

Estats Units va tornar a pressionar ahir Nacions Unides perquè actuï amb «determinació» contra l'Iraq i va advertir que liderarà una coalició internacional en el cas que l'ONU no aprovi una resolució clara que forci Bagdad a desarmar-se. Reforçada per l'acord amb la Cambra de Representants dels EUA, que dimecres li va donar carta blanca per actuar contra l'Iraq fins i tot sense una resolució de Nacions Unides, la Casa Blanca va esgotar les gestions al si de l'ONU, a la qual va instar a assumir un paper «rellevant». Si no l'assumeix, va reiterar el president George W. Bush, EUA actuarà per assegurar que l'Iraq deixa de fabricar i acumular armes de destrucció massiva, argument fonamental del Govern de Washington per defensar la necessitat d'una acció armada.

«Nacions Unides ha de decidir si vol demostrar la seva determinació» contra l'Iraq, va dir el president dels Estats Units durant una reunió sobre seguretat nacional a la Casa Blanca. Bush va afegir que «Saddam ha de decidir si compleix la seva paraula» i que «si cap dels dos actua (ni Iraq, ni l'ONU), llavors els EUA, d'una manera clara, liderarà una coalició». Aquesta força internacional, va subratllar el president en la seva intervenció, servirà per «treure les pitjors armes del món de les mans d'un dels pitjors líders del món».

Bush i destacats membres de la seva administració van posar el punt de mira a l'ONU, després que països com Xina, França i Rússia, membres permanents del Consell de Seguretat, expressassin de nou les seves reticències a una nova resolució sobre l'Iraq a la espera que els inspectors de desarmament viatgin al país àrab. Per la seva banda, el cap dels inspectors de desarmament de l'ONU, Hans Blix, va retre comptes ahir de l'acord assolit amb Bagdad sobre les modalitats del retorn dels seus equips a Iraq, davant d'un Consell de Seguretat profundament dividit per l'exigència dels Estats Units d'un nou projecte de resolució molt sever respecte del règim de Saddam Hussein.

A la reunió entre Hans Blix i el Consell de Seguretat de Nacions Unides no es va tractar d'assolir cap acord sobre el desarmament d'Iraq, segons va informar l'ambaixador adjunt d'Estat Units a l'ONU, James Cunningham. «Hi ha consens al Consell que hi ha un debat important, i que es necessita més claredat», va declarar Cunningham. Aquesta és la primera vegada que els 15 membres del Consell discuteixen l'acord assolit al terme de les converses celebrades a Viena entre Blix i delegats iraquians, i sobre els pròxims passos per a la tornada dels inspectors a Iraq, després de gairebé quatre anys d'absència. El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, va subratllar que ara correspon al Consell de Seguretat decidir si és necessari o no adoptar una nova resolució abans que els inspectors viatgin a l'Iraq.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris