lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Sis organitzacions humanitàries exigeixen una treva als EUA

Apunten que milers d'afganesos moriran de fam

Sis agències humanitàries internacionals demanaren ahir dimecres a Islamabad una pausa en els bombardeigs nord-americans contra l'Afganistan per permetre la tramesa massiva d'aliments abans que comenci l'hivern, de manera que es pugui salvar la vida de centenars de persones amenaçades per la fam. Les organitzacions advertiren que milers d'afganesos poden morir de fam durant l'hivern, que començarà d'aquí a un mes, si no es reprèn la distribució d'aliments. Les organitzacions que feren aquesta crida foren Oxfam International, Islamic Relief (Gran Bretanya), Christian Aid, Cafod, Tear Fund i Action Aid.

«És evident que no hi ha condicions de seguretat raonables per dur aliments a la gent afectada per la fam», declarà la directora d'Oxfam International, Barbara Stocking. Les organitzacions humanitàries afirmaren que 500.000 persones en regions allunyades quedaran aïllades per la neu les pròximes quatre setmanes, i que podrien morir de fam si no se'ls subministren queviures. Per la seva banda, el portaveu de Christian Aid, Dominic Nutt, afirmà que el president nord-americà, George W. Bush, corre el risc de sacrificar la vida de centenars de milers d'afganesos innocents perseguint Osama Bin Laden, el principal sospitós dels atemptats. «No hi ha dubte que hi ha d'haver justícia per al poble nord-americà», afirmà. «Però la necessitat de fer justícia no pot i no ha de ser compensada per la mort de centenars de milers d'afganesos innocents», va afegir.

Els grups humanitaris demanaren una pausa d'almenys un mes per distribuir l'ajuda. Asseguraren també que els treballadors i els xofers de camions tenen molta de por de carregar i descarregar aliments i de viatjar fins a les regions allunyades arran dels bombardeigs. De la mateixa manera, afirmaren que l'atac a un dipòsit del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) dimarts a Kabul ha incrementat significativament la por dels treballadors locals a l'Afganistan. Com es recordarà, un empleat afganès va resultar greument ferit en l'atac. En aquet context, les Nacions Unides calculen que 50.000 tones de queviures han d'arribar a l'Afganistan abans d'un mes per impedir que els civils morin de fam aquest hivern.

El Pentàgon admet un error al dipòsit de Creu Roja
El Pentàgon admeté ahir que un avió dels EUA llançà per error bombes d'uns 500 quilos sobre dipòsits de la Creu Roja Internacional a Kabul, ja que creia que es tractava de locals que contenien equipament militar. És el segon error admès oficialment pel Pentàgon des de l'inici de les operacions militars a l'Afganistan el 7 d'octubre. «Tot i que la investigació continua, els dipòsits del CICR feien part dels hangars que foren marcats com a blancs perquè els talibans els empraven per guardar-hi equipament militar», digué.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris