muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Els Quinze acorden eliminar el secret bancari en la lluita contra el terrorisme

La Unió Europea decideix un paquet de mesures per facilitar la feina dels jutges

La Unió Europea adoptà ahir compromisos per aprovar normes noves sobre blanqueig de doblers, congelació d'actius, vigilància dels mercats, relacions amb tercers països i actitud cap als paradisos fiscals, amb l'objectiu de lluitar fermament contra el finançament d'activitats terroristes. Entre els compromisos i acords, hi ha un protocol que elimina el secret bancari com a eina per evitar una investigació d'un jutge de qualsevol banda de la UE. Els Quinze es reuniren a Luxemburg en un Consell «Jumbo» de ministres d'Economia, Justícia i Interior per impulsar normes de cooperació judicial que duen molt de temps sobre la taula, però que, després dels atemptats contra els Estats Units l'11 de setembre, han esdevingut més necessàries.

El ministre de Justícia, Àngel Acebes, anuncià que s'inclourà el delicte de terrorisme en la directiva comunitària sobre blanqueig de doblers. Ahir els Quinze es comprometeren a adoptar formalment «tan prest com sigui possible» aquesta norma, i destacaren la importància d'aplicar la directiva a advocats, comptables, marxants d'art, casinos, gestors de fons, que hauran de comunicar sospites respecte d'activitats delictives.

En aquest sentit, el Consell de Ministres de la UE ha arribat a un acord amb un comitè del Parlament Europeu perquè, d'acord amb la directiva, els advocats hagin de notificar les sospites que un client ha contractat els seus serveis per a activitats de blanqueig, llevat que estigui exercint la defensa del seu client en un procés judicial. Acebes opinà que aquest compromís «aconsegueix compatibilitzar el dret de defensa amb la persecució del delicte».

Els Quinze signaren ahir un Protocol a la Convenció del 29 de maig del 2000 sobre assistència judicial mútua en matèria penal, que suposarà que un jutge de qualsevol país pugui adreçar-se als dels altres països de la UE per rebre informació respecte dels comptes bancaris que té una persona o una organització. També podrà tenir «accés a tots els moviments que ha tingut aquest compte bancari, i també el control de tots els moviments futurs», explicà el ministre Acebes.

Amb aquest protocol «no es pot adduir el secret bancari com a causa per denegar l'execució de la sol·licitud d'assistència, ni l'excepció fiscal ni el caràcter polític del delicte», assenyalà el ministre. Espanya vol incorporar-lo al seu ordenament jurídic abans que passi un any, encara que el protocol només entrarà en vigor quan ho faci el conjunt de la Convenció.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris