muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Els EUA intensifiquen els atacs sense tenir llesta una segona fase

Washington considera «ridícules» les xifres de morts civils facilitades pels talibans

Els Estats Units anunciaren ahir que augmentaran la intensitat dels seus bombardeigs contra l'Afganistan, que varen entrar ahir en el seu vuitè dia, sense un pla clar per a l'esperada operació terrestre ni per a la substitució del règim dels talibans afganesos. El Pentàgon anuncià que durant el cap de setmana feren blanc a més de 24 objectius en sòl afganès. Alguns d'aquests objectius varen ser tocats per míssils Tomahawk que, segons el president de la Junta de Caps d'Estat Major, general Richard Myers, feren blanc a «camps de terroristes, instal·lacions d'entrenament militar, aeroport, defenses aèries i instal·lacions de control».

El secretari de Defensa, Donald Rumsfeld, qualificà de «ridícules» les xifres de civils que segons els talibans haurien mort com a conseqüència d'aquests bombardeigs i que, segons asseguren, serien de més de 200 persones. Així i tot, reconegué que han pogut morir civils com a conseqüència dels bombardeigs, i destacà que pensa que «no hi ha cap manera d'evitar-ho». Rumsfeld declarà que diumenge, per primer pic des que el passat 7 d'octubre començassin els bombardeigs, s'han llançat sobre l'Afganistan pamflets amb propaganda perquè els afganesos sàpiguen que aquests bombardeigs no els tenen a ells com a objectiu.

No obstant això, altres fonts del Pentàgon que no s'identificaren digueren que els bombardeigs diürns duits a terme ahir són els més forts de tots els registrats fins ara a plena llum del dia. En aquests atacs, hi han participat 50 avions de la Marina, així com 10 bombardeigs B-1 i B-52, que feren blanc almenys a 13 objectius militars, incloent camps de concentració de la milícia talibana, afegiren les fonts. El cap del Pentàgon declinà ahir pronunciar-se sobre els plans futurs a l'Afganistan ni sobre el moment en què podrien intervenir les tropes de terra, que ja estan destacades a les immediacions del país. «No discutirem plans» operatius, respongué Rumsfeld.

Segons Newsweek, la cúpula militar dels EUA i la direcció civil del Pentàgon estan enfrontades sobre com continuar la campanya militar sobre sòl afganès, i Rumsfeld s'ha queixat en privat perquè els caps militars no li han presentat «un pla de batalla creatiu». Mentrestant, alhora que uns mil refugiats diaris abandonen el país, l'oposició armada a la milícia islamista dels talibans, en el poder a Kabul, anuncià ahir estar a punt de prendre l'estratègica ciutat de Mazar-i-Sharif (nord), de la qual són a uns cinc quilòmetres després d'uns intensos combats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris