algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

L'ONU demana que s'aturin els atacs sobre l'Afganistan

L'alta comissionada de l'ONU pels drets humans, Mary Robinson, demanà ahir una pausa en els bombardeigs sobre l'Afganistan per permetre l'arribada d'ajuda a la població, una petició que posa en un mal pas els EUA. «Hem de fer una pausa per garantir l'accés massiu d'ajuda humanitària i permetre als civils afganesos travessar les fronteres», declarà Robinson. L'expresidenta irlandesa recordà que milions i milions d'afganesos, desplaçats o bloquejats al seu país i ja víctimes de la sequera des de fa tres anys, estan amenaçats per la fam i han de rebre ajuda urgent. L'ajuda ha d'arribar abans que comenci l'hivern (boreal), devers el 15 de novembre, digué.

Mary Robinson és la primera responsable de l'ONU que reclama una pausa en els atacs fent-se ressò, així, de les organitzacions humanitàries a la regió, la feina de les quals s'ha fet especialment difícil des de l'inici dels bombardeigs. El Programa Mundial d'Aliments (PMA) i el Fons de l'ONU per la Infantesa (Unicef) hagueren d'interromptre aquesta setmana els seus combois des del Pakistan cap a l'Afganistan, i decidiren treballar a la desesperada des de la ciutat de Meched, a l'Iran.

Amb el risc, també, de fer passar un mal moment als EUA i als seus aliats britànics, Robinsson els demanà que mantenguin la seva ajuda humanitària separada de l'atac militar». Robinson destacà que la confusió perjudicava la credibilitat i la neutralitat de les organitzacions humanitàries, i que podria explicar per què els islamistes radicals atacaren els locals de l'Unicef al Pakistan. El primer ministre britànic, Tony Blair, insisteix, no obstant això, en la importància que la «coalició antiterrorista» llanci amb paracaigudes ajuda humanitària, ja que així demostren que s'ataca el règim dels talibans, en el poder a Kabul, i no el poble afganès.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris