nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

El Suprem francès confirma que Chirac gaudeix d'immunitat

El president francès, Jacques Chirac, esquitxat per diversos escàndols polítics i financers anteriors a la seva arribada a l'Eliseu, està protegit de l'acció de la Justícia mentre ocupi el càrrec, segons una històrica decisió sobre l'estatut penal presidencial dictada ahir pel Tribunal Suprem. El cap d'Estat té immunitat penal total per fets de dret comú durant el seu o els seus mandats, i pot ser perseguit per l'Alta Cort de Justícia, integrada per diputats i senadors, només per fets d'«alta traïció» comesos en l'exercici de les seves funcions, dictaminà la màxima institució judicial de França.

Així, mentre estigui a l'Eliseu, Chirac està protegit dels jutges que instrueixen diversos sumaris per fets presumptament succeïts quan era batle de París (1977-95). Però el Suprem pot obrir la porta a la seva persecució judicial quan abandoni el càrrec: la prescripció de delicte se suspèn durant el o els mandats presidencials.

Per tant, les instruccions judicials contra Chirac es podrien reprendre si no fos reelegit, per a un mandat de cinc anys, en els comicis d'abril-maig del 2002, en què es preveu que s'enfrontarà al primer ministre, el socialista Lionel Jospin. Les instruccions es refereixen a la presumpta manipulació de contractes d'obres en liceus i habitatges socials a París per al finançament de partits polítics i a viatges privats de Chirac pagats en efectiu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris