algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Les aerolínies poden tenir pèrdues de 2'1 bilions arran dels atemptats

El Govern espanyol critica la «injustificada» pujada de preus

Les companyies aèries de tot el món poden registrar a finals d'any unes pèrdues estimades en 2'1 bilions de pessetes a conseqüència dels atemptats perpetrats l'11 de setembre, segons explicà ahir un portaveu de l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA). Les aerolínies que tenen serveis de vols a nivell internacional preveuen pèrdues d'1'2 bilions. A aquests s'han de sumar les pèrdues de les aerolínies nord-americanes que operen en el mercat nacional i que s'han estimat entre 541.740 milions i 902.900 milions.

El president de IATA, Pierre Jeanniot, va preveure que a la indústria aèria mundial li farà falta un any per recuperar-se de la crisi provocada pels atemptats. De tota manera, digué, encara és massa prest per dir si els atacs dels EUA contra l'Afganistan agreujaran encara més la situació del transport aeri. Jeanniot apuntà també que esperava la desaparició de les companyies més fràgils, i traçà un paral·lelisme amb la guerra del Golf el 1991, en què el trànsit aeri caigué inicialment un 30-35%, i un 15% els mesos següents.

En aquest context, el secretari d'Estat de Comerç i Turisme, Juan Costa, criticà ahir l'actitud de les aerolínies davant la crisi per haver decidit aplicar una «injustificada» pujada del preu dels seus bitllets. Segons les dades que presentà, les reserves aèries han caigut entre un 20 i un 30 per cent des dels atemptats, mentre que les hoteleres, sobretot als establiments de luxe, ho han fet un 30 per cent. (Més informació a la pàgina 3).

«Des del Govern no ens agradaria que s'utilitzàs la conjuntura creada arran dels atemptats als Estats Units per establir un increment de preus», digué Costa després de comparèixer a la Comissió de Pressuposts del Congrés. De fet, precisà que els increments no es deuen a les noves mesures de seguretat que s'han adoptat en els vols, ja que aquesta inversió ha recaigut fonamentalment sobre Aena i les forces de seguretat espanyoles.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris