algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Bush diu que els atacs són a causa de la no col·laboració del règim taliban

Toni Blair afirma que estan fent «tot allò possible per evitar que hi hagi víctimes civils» a l'ofensiva

El president dels Estats Units, George W. Bush, anuncià en una declaració televisada que «les Forces Armades dels EUA han començat els atacs a camps d'entrenament de terroristes i instal·lacions militars del règim taliban», ja que aquest no ha respost a les peticions. El mandatari explicà que l'objectiu és «posar fi a l'ús de l'Afganistan com a base terrorista i danyar la capacitat militar del règim taliban», i subratllà que els objectius són els terroristes i els talibans, no el poble afganès, amb el qual es va comprometre a continuar enviant-li ajuda humanitària. «Férem unes peticions clares als talibans, i cap d'aquestes demandes no ha estat atesa. Ara els talibans en pagaran el preu», afirmà el president des de la Casa Blanca. Les accions militars iniciades són «un nou front de la guerra contra el terrorisme», segons Bush.

El president nord-americà reiterà el seu missatge de solidaritat amb el món àrab i musulmà: «Els EUA són amics de 1.000 milions de musulmans en tot el món, però som enemics dels qui donen suport al terrorisme i dels bàrbars criminals que profanen una gran religió, assassinant en el seu nom». Bush confirmà que els atacs han estat realitzats juntament amb la Gran Bretanya, la qual qualificà com el «gran aliat». «A aquesta guerra s'hi han unit ja, mitjançant diplomàcia, serveis d'intel·ligència, congelació de fonts financeres i l'arrest de reconeguts terroristes, les agències de seguretat i justícia de 38 països», afirmà. El president advertí que els atacs són ara a l'Afganistan, però que «aquesta guerra és contra el terrorisme, i no hi ha possibilitat de neutralitat. Si qualsevol govern dóna suport als fugitius o a l'assassinat d'innocents, es convertirà en fugitiu i en assassí també, i recorrerà aquest camí solitari sota la seva responsabilitat».

De la seva banda, el primer ministre britànic, Tony Blair, va confirmar la seva promesa de lluitar «colze amb colze» contra el terrorisme internacional, i afirmà que els seus efectius també participaren en els atacs llançats contra l'Afganistan, que qualificà de «moment d'extrema gravetat». Segons Blair, la iniciativa de la coalició internacional contra el terrorisme no s'acabarà fins que no s'hagin acomplert tots els seus objectius «per complet». A més, insistí que els objectius atacats són instal·lacions de l'aparell militar taliban i d'Ossama Bin Laden». «Estam fent tot allò possible per evitar que es produeixin víctimes civils», assegurà. El laborista afirmà que els atemptats de l'11 de setembre representen un atac contra «tots els ciutadans britànics, contra el sistema de vida democràtic i contra tota la humanitat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris