algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Aznar: «Els atacs iniciats són un exercici de legítima defensa»

Els líders europes mostraren la seva disposició a col·laborar i fer front comú contra el terrorisme

El president del Govern, José María Aznar, digué ahir que Espanya està disposada a continuar col·laborant «tant amb mitjans materials com personals» després de l'inici dels atacs a l'Afganistan i informà que unitats espanyoles es troben ja duent a terme les missions encomanades en l'àmbit de l'OTAN. Aznar féu aquestes declaracions en una declaració oficial després de la reunió del Gabinet de Crisi, que analitzà l'inici dels atacs nord-americans en territori afganès. El cap de l'Executiu, que qualificà l'inici dels atacs d'«exercici de legítima defensa», apostà per la tenacitat en la lluita contra el terrorisme i per actuar amb coratge i determinació, a més d'insistir en el fet que «cap atac terrorista no pot quedar sense resposta, si és que no ens volem arriscar a haver de patir riscs i danys més greus en el futur».

Tot seguit va aclarir que «no es tracta en absolut d'un atac contra el poble de l'Afganistan; es tracta de posar fi a les bases terroristes, al suport que els terroristes reben, i es tracta d'evitar que en el futur es puguin produir atacs terroristes en qualsevol país». Amb paraules semblants, el president de la Comissió Europea, Romano Prodi, declarà ahir que «en aquest moment difícil, solemne i dramàtic, tot Europa roman unida juntament amb els Estats Units i els aliats en la seva coalició per lluitar contra el terrorisme». Prodi assegurà haver demanat al comisari europeu de Relacions Exteriors, Chris Patten, que coordini immediatament l'ajuda humanitària i altres accions sobre les quals tengui competència la Comissió Europea, per «facilitar ajuda a aquells que puguin ser víctimes innocents d'aquesta situació, i als refugiats que fugen de l'acció militar».

Per la seva banda, el president francès, Jacques Chirac, anuncià que les forces franceses «participaran» en accions militars contra les xarxes terroristes a l'Afganistan i els seus suports. «Assumirem la nostra part en un esperit de solidaritat i responsabilitat», afirmà Chirac en una breu intervenció televisada. El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, també volgué expressar el seu suport a l'atac llançat pels EUA amb l'ajuda del Regne Unit i assegurà que «Itàlia farà costat als Estats Units i a tots aquells que estiguin abocats en la lluita contra el terrorisme». Per la seva banda, el canceller alemany Gerhard Schroeder, informà que els soldats alemanys no participaran encara en les operacions militars "en les quals de moment només estan involucrats nord-americans i britànics", però segurament ho faran més endavant, juntament amb els militars francesos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris