lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Bush reclama a l'OTAN la implicació militar i la financera

Els aliats estudien ara l'ample llistat de peticions i la millor manera de cooperar

41436

El Pentàgon completà el desplegament de 30.000 efectius entorn de l'Afganistan.

Els Estats Units presentaren ahir al Consell de l'Atlàntic Nord, el principal òrgan de decisió de l'OTAN, una llista de peticions amb l'ajuda que esperen rebre dels països aliats per respondre als atacs terroristes de l'11 de setembre, segons el portaveu de l'Aliança, Yves Brodeur. Brodeur afirmà que la llista inclou mesures «operatives». «Els socis estudien ara les peticions i examinen la millor manera de cooperar», afegí. De la seva banda, fonts diplomàtiques afirmaren que les peticions són «substancials» i abracen els camps militar, financer, polític i diplomàtic. Ahir just es va saber que no se sol·liciten avions ni tropes, i que es demana ajuda en matèria de protecció, espai aeri i intel·ligència.

Tot i que encara no hi ha termini per respondre a aquestes peticions, la resposta es podria produir avui, o en 48 hores, després que els ambaixadors davant l'OTAN consultin amb les respectives capitals. La llista pot incloure contribucions que els aliats han ofert públicament i temes complementaris. Aquesta nova passa dels EUA coincidí amb la visita a Brussel·les del president rus, Vladimir Putin. En una compareixença davant la premsa, Putin declarà que li són «familiars» els continguts de la llista, encara que el seu Govern no l'ha rebuda, per no ser un aliat. El mandatari rus oferí cooperació purament política i es comprometé a reforçar la cooperació contra el terrorisme.

La petició nord-americana es produeix un dia després que l'Aliança donàs per «plenament invocat» l'article 5 del seu tractat, que estableix la defensa mútua entre els Denou en cas d'un atac exterior. Fins ara els caps d'Estat i de Govern de la UE han mostrat el seu suport a la resposta dels EUA, sempre que tengui un objectiu clar. Tots els enviats nord-americans que han visitat l'OTAN des dels atemptats han insistit que la resposta a aquestes acciones no serà una guerra convencional, sinó activa en molts de fronts geogràfics i en moltes àrees de les que, fins ara, la cooperació financera per tallar els fons al terrorisme ha estat la més visible.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris