algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Blair adverteix que l'atac és inevitable mentre els talibans criden a negociar

Bush negà qualsevol possibilitat de negociació sobre les condicions imposades pels Estats Units

El primer ministre britànic, Tony Blair, advertí ahir que una ofensiva contra els campaments d'Osama bin Laden a l'Afganistan és inevitable i que els talibans no tenen altra opció que cooperar o ser atacats. Precisament ahir horabaixa, l'ambaixador dels talibans a Islamabad, Abdul Salam Zaeef, va fer una crida a la negociació per evitar la guerra i tornà a demanar proves de la implicació d'Osama bin Laden en els atemptats per entregar-lo. En aquest context, el president George W. Bush negà qualsevol possibilitat de negociar sobre les condicions imposades pels Estats Units després dels atemptats.

«L'acció que emprendrem serà proporcionada i selectiva. Farem tot l'humanament possible per evitar víctimes civils», declarà Blair en el congrés anual del Partit Laborista. El primer ministre deixà entendre que era massa tard per aturar la maquinària de guerra, i multiplicà les fórmules marcials, com per preparar els britànics a un conflicte imminent. «Aquesta batalla només pot tenir un desenllaç: la nostra victòria o la seva», declarà el cap del Govern britànic, que des que començà la crisi s'ha presentat com un portaveu europeu de la coalició antiterrorista.

Blair advertí que la «xarxa islamista de Bin Laden» seria el primer blanc dels atacs nord-americans, i probablement britànics, però no precisà dates. Blair acusà Bin Laden d'haver ordenat l'assassinat del dirigent de l'oposició armada afganesa, Ahmed Shah Massud, i els talibans d'inundar el mercat britànic de droga. Mentrestant, l'ambaixador taliban Abdul Salam Zaeef advertí que «necessitam ajuda, aliments, protecció» i «reconstrucció». Afganistan «no necessita una guerra», afegí.

«No ens comprometeren en una guerra», sinó més bé en «negociacions», assegurà, per afegir que «estam disposats a negociar amb qualsevol país. Formam part d'aquest món i estaríem feliços de contribuir a qualsevol acció que vagi en el sentit de la pau». Sobre la tornada del rei a l'exili, advertí que més val que es quedi allà on és i no entri a l'Afganistan. George W. Bush, de la seva banda, negà ahir al règim taliban que hi pugui haver negociacions sobre les condicions imposades pels EUA després dels atemptats i els advertí de les conseqüències de no accedir a les demandes de Washington sobre l'entrega del millonari saudita Bin Laden.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris