nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

Es crea un govern de transició entre l'Aliança del Nord i l'exrei d'Afganistan

Pretenen així pressionar el règim taliban i fer front a la seva eventual caiguda

L'Aliança del Nord, que combat contra el règim taliban, i l'exrei afganès en l'exili a Roma, Zahir Shah, segellaren ahir el naixement del Consell Suprem per la Unitat Nacional de l'Afganistan» com a passa prèvia a la formació d'un Govern provisional i l'elecció d'un nou cap d'Estat. La iniciativa, amb la qual es pretén pressionar el Govern dels talibans i fer front a la seva eventual caiguda, fou adoptada em acabar una intensa ronda de negociacions mantinguda des de dissabte a la capital italiana, i en la qual també participà una delegació del Congrés nord-americà.

En un comunicat conjunt de tres punts s'anuncia la creació del Consell i la convocatòria «a la llum de la situació nacional i internacional» d'una Loya Jirga (gran assemblea dels caps de les tribus afganeses, que no es reuneix des del 1964), i «que elegirà un cap d'Estat i un Govern de transició». En el cas que la Loya Jirga no es pugui fer, ateses les dificultats derivades de l'actual conjuntura, es concedeix al Consell l'autoritat de procedir directament a l'elecció dels màxims òrgans dirigents del país.

L'acord, al qual no són aliens els Estats Units, després de la intervenció en les converses d'una delegació del Congrés encapçalada pel republicà Curt Weldon, fou firmat per Yosnou Kanuni, exconseller de l'assassinat comandant Ahmed Massud, en representació de l'Aliança del Nord, i pel rei Mohamed Zahir Shah, enderrocat fa 28 anys i resident de llavors ençà a Roma. Kanuni afirmà en roda de premsa que el pacte representa «un nou punt de partida i l'inici d'una nova era per a l'Afganistan».

El representant de l'Aliança del Nord especificà que el Consell Suprem estarà obert a totes les tribus afganeses, «inclosos els talibans que, en un futur indeterminat, en vulguin fer part». Després de destacar que l'òrgan d'unitat nacional creat ahir serà l'única institució legítima per adoptar decisions sobre els temes més rellevants, Kanuni insistí a rebutjar qualsevol atac indiscriminat contra l'Afganistan.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris