nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
18°

Un informe que nega que l'IRA hagi començat a desarmar-se agreuja la crisi a Irlanda

Després de la renúncia del primer ministre d'Irlanda del Nord, David Trimble, un informe independent confirmà ahir que l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) no s'havia desarmat, agreujant una crisi política sobre la qual s'inculpen mútuament dirigents catòlics i protestants. Malgrat l'estricte alto el foc observat des de juliol del 1997, Trimble dimití diumenge del seu càrrec, com havia promès fer si l'IRA no respectava els acords de pau d'abril del 1998 i es desarmava.

La dimissió del cap protestant, de la qual el parlament local prengué acta oficialment dilluns, es veié reforçada per un nou informe de la comissió independent encarregada de controlar el desarmament de la milícia nord-irlandesa. L'informe, redactat pel general canadenc John de Chastelain, confirmà que fins ara no havien deposat les armes i que res no permetia saber «quan i com l'IRA posarà fora de servei les armes». Això no obstant, l'informe subratlla que l'IRA accepta «continuar el seu diàleg» sobre el desarmament «mentre continuï el procés polític».

Trimble afirmà immediatament que aquest document reforçava la seva decisió de renunciar. Davant la cambra dels Comuns a Londres, advertí de nou que els unionistes no toleraran cap concessió més als republicans en matèria de reforma de la Policia, mentre no es produeixin avenços pel que fa al desarmament.

El ministre britànic per Irlanda del Nord, John Reid, «no s'adona que l'única manera de veure respectada aquesta obligació és dir clarament als republicans que pagaran si no compleixen amb les seves obligacions», va assegurar Trimble. Poc abans, Reid havia llegit als diputats una declaració en la qual no amagava la gravetat de la situació a la província. «En les pròximes setmanes, tots hem de demostrar que qui guanyarà és la política i no la violència», afirmà.

El ministre cridà implícitament el Sinn Fein, branca política de l'IRA, a utilitzar la seva «influència especial» davant la milícia perquè faci alguna gesta en les pròximes setmanes. Reid confirmà que iniciarà una nova sèrie de negociacions a partir d'aquesta mateixa setmana i que, a manca d'un compromís abans del 12 d'agost, es veurà obligat a convocar noves eleccions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris