cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

Milosevic serà acusat de la mort de 500 kosovars i de deportar-ne 740.000

L'expresident diu a través d'un portaveu que el judici que comença avui és polític

42540

Mentre Milosevic és jutjat, encara té incondicionals a Sèrbia.

L'expresident de la República Federal de Iugoslàvia (RFI), Slobodan Milosevic, i altres inculpats pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per l'antiga Iugoslàvia, seran acusats de la mort de 500 albanokosovars i de la deportació de 740.000 més, segons les esmenes introduïdes a l'acta d'acusació. Així i tot, Milosevic comunicà ahir al TPI que no desitja ser representat «ni per un ni per diversos advocats» quan es presenti avui a la primera audiència, segons anuncià ahir un portaveu del TPI, Christian Chartier.

L'acusació al·lega que entre el mes de gener i el 20 de juny del 1999, Slobodan Milosevic, Milan Milutinovic, Dragoljub Ojdanic i Vlajko Stojilkovic «varen planejar, varen instigar, varen ordenar, varen cometre o d'alguna manera varen ajudar i varen col·laborar en una campanya de terror i violència adreçada contra els civils albanesos a Kosovo i a la RFI». Les operacions varen tenir com a objectiu «expulsar de Kosovo una part substancial de la població albanokosovar, en un esforç per assegurar la continuïtat del control serbi a la província». Entre aquestes dues dates, «les forces de la RFI i de Sèrbia, que actuaven sota la direcció, amb la incitació o amb el suport dels acusats, varen matar centenars de civils albanokosovars».

«Aquests assassinats es varen perpetrar de manera àmplia i sistemàtica a la província de Kosovo i varen donar com a resultat la mort de nombrosos homes, dones i nins», continua l'acta. Els acusats hauran de respondre amb detalls sobre diversos casos d'homicidis en massa. La fiscal en cap del Tribunal de l'Haia, Carla Del Ponte, va anunciar després de l'extradició de Milosevic que s'estaven preparant esmenes a l'acta d'acusació contra l'expresident serbi i iugoslau relacionades amb el seu paper en les guerres de Croàcia i Bòsnia i Hercegovina.

L'expresident iugoslau Slobodan Milosevic va desqualificar el Tribunal Penal Internacional (TPI) de l'Haia no reconeguent l'autoritat de la institució esmentada. Segons va anunciar un membre de l'equip que defensa l'exmandatari, aquest li va dir a la seva dona, Mira Markovick, que rebutja el judici perquè «té motivacions polítiques», segons va informar la BBC. «No tenc por del TPI. No és un tribunal, sinó un circ polític que té l'objectiu de danyar el poble serbi», va dir l'expresident.

Milosevic, que apareixerà en públic avui, va dir que negarà tots els càrrecs de crims de guerra que se li imputen. Per la seva part, el president del TPI de l'Haia, Claude Jorda, va assenyalar que el procés contra l'exmandatari serbi no començarà fins d'aquí a vuit mesos o un any.

Nou govern a la República Iugoslava

Els ministres de la coalició Oposició Democràtica de Sèrbia (DOS) es reuniren ahir a Belgrad, sota la batuta del president iugoslau Vojislav Kostunica, per traçar algunes de les línies generals per a la formació del nou Govern federal després de la dimissió, el passat divendres, del primer ministre, el montenegrí Zoran Zizic, i de tots els ministres del seu partit, el Socialista Popular (SNP).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris