algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Bello: «El problema de la llengua desapareix amb la quotidianitat»

El poeta, narrador i assagista asturià Xuan Bello oferí ahir un recital al Centre de Cultura de Sa Nostra, emmarcat dins el cicle Poesia de paper. El recital consistí en una selecció de poemes de La vida perdida, edició bilingüe de la seva obra poètica. Bello és un dels integrants de la segona generació del Surdimentu, un moviment cultural de recuperació de la llengua i la cultura asturianes, sorgit a mitjan dècada dels setanta.

Per a aquest escriptor, l'obra del qual és tota en asturià, «el problema de la llengua desapareix amb la quotidianitat. Ha costat molt d'esforç, però a poc a poc s'està avançant en el fet de considerar l'asturià com una llengua de cultura i no només com una llengua popular, 'd'anar per casa'». «A la fi s'ha arribat a un consens pel que fa a la protecció i la necessitat de promoció de l'asturià, i s'ha elaborat una llei que ve a ser com una mena d'oficialitat vigilada, que garanteix l'ús de la llengua asturiana en l'escolarització, la recuperació dels topònims o els mitjans de comunicació», continua explicant Bello.

L'escriptor, que darrerament es decanta per la prosa i, concretament, per la narrativa i l'assaig literari, afirma que escriu «només els poemes que consider necessaris», i posa de manifest el bon moment que està vivint la literatura asturiana i en asturià. «Noms com el de Pablo Antón Marinestrada, Milio Rodríguez Cueto, Berta Piñán o Ester Prieto estan cridant l'atenció, i amb ells es dóna el fenomen del que parlava Juan Cueto, el 'fenomen frontón', si funciona a fora del nostre territori i torna, també funciona a Astúries», conclou Bello.

Xuan Bello actualment exerceix com a periodista a Les Noticies, setmanari del qual n'és director i única publicació del principat d'Astúries escrita en llengua asturiana. Anteriorment aquest polifacètic escriptor ja havia dirigit revistes com Andréi i Zimbru.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris