cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:

Bush jurà com a 43è president dels Estats Untits

Sota un gran presència policíaca, milers de manifestants denuncien la «il·legitimitat» de la seva elecció

80050

Bush estigué acompanyat per Bill Clinton i el seu pare, els dos darrers expresidents dels EUA.

El nou president dels EUA, George W. Bush, prometé ahir governar per construir «una nació única de justícia i oportunitats» que posi fi a les lluites partidistes i les divisions en què el país quedà submergit després de les eleccions més disputades de la seva recent història.

Sota un cel cobert, amenaçant amb una nevada, Bush jurà el càrrec de president i pronuncià un discurs pla que quasi no aconseguí cap aplaudiment i algun crit al seu favor quan es referí a la seva promesa de reducció d'imposts i a les reformes de l'educació.

«Els Estats Units mai no han estat units per la sang, el naixement o la terra. Estam units per ideals més allà del nostres orígens», llegí Bush en el seu primer discurs com a president dels EUA. Bush realitzà aquesta crida a la unitat des d'un escenari compartit, entre altres, amb el seu rival electoral, Albert Gore, l'home que el guanyà en vot popular en les presidencials de novembre, i William Rehnquist, el president del Tribunal Suprem dels EUA que decidí la complexa batalla electoral al seu favor.

Tres expresidents, Bill Clinton, Jimmy Carter i el seu pare, George Bush, com també els membres d'un Congrés dividit i del seu Govern envoltaren el 43è president d'aquest país. Per primera vegada des de 1953, els republicans controlen les dues cambres del Congrés i la Casa Blanca.

A Clinton li agraí «el servei a la nació» i a Gore haver sabut portar la «competència (electoral) amb coratge i haver-la finalitzat amb elegància», abans d'insistir que el futur d'aquest país depèn de la seva unió. Després de jurar el seu càrrec davant la mateixa Bíblia que ho féu el 1789 George Washington, el primer president dels EUA, Bush, de 54 anys, es comprometé a treballar per unir el país amb múltiples referències a la consigna del conservadorisme solidari que adoptà com a lema durant la campanya electoral.

Per curar les ferides produïdes per les divisions i la polèmica que seguí a les eleccions, el nou president dels EUA digué que construirà la unitat sota un diàleg millorat a través del «civisme, el valor, la compassió i el caràcter». A més de mostrar-se com l'«unificador» que molts nord-americans li reclamen que sigui, el nou president dels EUA es referí als afers de política nacional que foren el centre de la seva campanya electoral com la millora de l'educació, la reducció d'imposts, agafar el bon ritme econòmic i reforçar els militars i la defensa del país.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris