muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

El Govern argentí estudia flexibilitzar les impopulars mesures financeres

L'FMI rebé dures crítiques de l'Executiu de Duhalde pel seu «intervencionisme»

33750

El president Duhalde confia que les mesures que adoptin permetin superar la situació de caos.

El Govern argentí respongué ahir dissabte amb duresa al Fons Monetari Internacional, que li ha demanat un pla econòmic coherent, mentre el president Eduardo Duhalde analitza opcions per flexibilitzar unes restriccions bancàries que enfuriren la població. «Estam fent feina en una direcció molt coherent amb el que és un programa consistent i raonable i, francament, no necessitam que cada dos minuts un funcionari de l'FMI ens digui com recórrer un camí en el qual ens trobam fa a penes set dies, i ho faci a 10.000 quilòmetres de distància sense un bon coneixement de la situació», digué el viceministre d'Economia, Jorge Todesca. «Que ens deixin fer feina uns dies més, que puguem equilibrar la situació econòmica i social i tindrem un pla per presentar al Fons, i recuperar l'assistència internacional», afegí.

La primera subdirectora gerente de l'FMI, Anne Krueger, digué la matinada de dissabte, hora espanyola, que l'organisme està llest per ajudar l'Argentina, però només quan el país adopti un paquet «coherent» de polítiques econòmiques, i afegí que el sistema de canvis adoptat per l'Argentina era insostenible a mitjan termini i que preferia un sol tipus de canvi flotant.

La relació amb l'FMI es va endurir des que el desembre l'organisme va negar un desembutxacament de 1.300 milions de dòlars a l'anterior Govern de Fernando de la Rúa, quan va fracassar un pla per eliminar el dèficit fiscal, al qual estava condicionada l'ajuda. D'altra banda, Duhalde convocà ahir una reunió d'urgència amb el seu equip econòmic, amb el qual avalua mecanismes per flexibilitzar unes restriccions bancàries que dugueren la població a manifestar-se massivament dijous a la nit davant la Casa de Govern. Tot indica la decisió oficial d'endurir unes restriccions bancàries que mantenen congelats en el sistema financer els estalvis dels argentins.

S'ha decidit endurir l'anomenat «corralito» bancari eliminant la possibilitat de fer transaccions amb els fons retinguts, i s'ha anunciat que es tornaran des del març els dipòsits en pesos i a partir del gener del 2003 els anomenats en dòlars. El pla del president rebé també fortes pressions dels organismes internacionals i dels governs que representen empreses amb forta presència al país.

El Govern, que ha suspès el pagament del seu deute, de 141.000 milions de dòlars, decidí, juntament amb la devaluació de gairebé el 30 per cent, transformar en pesos, amb una paritat d'u a u, les tarifes dels serveis públics i els crèdits atorgats pels bancs inferiors a 100.000 dòlars. Per compensar part de les pèrdues que sofriran les entitats financeres per la «pesificació» dels seus crèdits sense incorporar la devaluació, l'equip econòmic anuncià un tribut sobre les exportacions de cru.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris