muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

El Suprem manté el jutge Guzmán en el procés obert contra Pinochet

L'exdictador xilè va ser sotmès a les primeres anàlisis neurològiques

La Cort Suprema de Xile desestimà ahir per unanimitat la recusació del jutge Juan Guzmán, sol·licitada per la defensa de l'exdictador. La remoció del magistrat Guzmán Tapia, que instrueix les 204 querelles presentades contra Pinochet per violacions als drets humans durant el règim militar (1973-1990), també va ser desestimada dilluns passat per la Cort d'Apel·lacions de Santiago.

Els advocats de l'excap de l'Exèrcit xilè havien presentat un recurs de queixa davant el màxim tribunal amb la intenció que un altre jutge es fes càrrec de la investigació judicial, perquè consideren que Guzmán té una actitud hostil cap al seu defensat. La decisió coincideix amb l'inici ahir dels exàmens mèdics a Pinochet per determinar si pateix bogeria o demència, cosa que impossibilitaria el seu eventual processament.

El jutge Guzmán Tapia no estigué present en els interrogatoris psicològics als quals va ser sotmès Pinochet. El magistrat va arribar quan Pinochet portava gairebé dues hores en el recinte i només es va entrevistar amb un dels seus advocats i amb els pèrits mèdics que representen la defensa. «Es tracta de no pressionar el senador i alterar així el resultat de les perícies», explicà un portaveu de la defensa de l'exdictador.

Pinochet respongué una sèrie de qüestionaris que determinaran si pateix o no demència senil, i, conseqüència d'això, si està o no capacitat per ser sotmès a un interrogatori judicial sobre la seva presumpta culpabilitat en les morts i desaparicions durant la dictadura xilena. Augusto Pinochet arribà a l'Hospital Militar de Xile a primeres hores del matí d'ahir acompanyat per la seva dona, Lucía Hiriart, i alguns advocats de la seva defensa. Les anàlisis mèdiques es prolongaran almenys fins dissabte, i dilluns serà interrogat per Guzmán.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris