muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Nou cop a la pau pel fracàs de la cimera entre israelians i palestins

Israel acusa Palestina d'ordenar atemptats en el seu territori

El fracàs de les converses entre israelians i palestins en matèria de seguretat dutes a terme abans d'ahir i perllongades fins a la matinada d'ahir en el Caire suposà un nou cop a les perspectives d'aconseguir un acord de pau, a menys de tres dies de la visita de l'emissari nord-americà Dennis Ross a la zona.

Aquest fracàs té lloc en un moment en què Israel acusa l'Autoritat Palestina d'ordenar atemptats en el seu territori.
Els palestins, per la seva part, imputaren «a la intransigència» d'Israel la responsabilitat d'aquest fracàs en la reunió israelianopalestina per reduir la violència en els territoris, organitzada en presència del cap de la CIA, George Tenet, i del cap del Servei d'Informació egipci, Omar Soliman. El primer ministre israelià, Ehud Barak, indicà recentment que «la reducció significativa» de la violència era un preàmbul necessari per a qualsevol acord de pau. «Les converses quatripartites del Caire no han assolit cap resultat a causa de la intransigència israeliana i la seva insistència a mantenir el bloqueig dels territoris palestins i dividir-los», considerà un responsable palestí que sol·licità mantenir-se en l'anonimat.

La delegació israeliana hauria de donar compte d'aquesta reunió al «gabinet de pau» de Barak que reuneix ministres i personalitats lligades als esforços per aconseguir la pau. Paral·lelament, el cap del servei de Seguretat israelià, Shin Bet, acusà sobretot el partit d'Al Fatà, al qual pertany el president palestí Iasser Arafat, d'haver ordenat per primera vegada des dels acords d'Oslo un atemptat a Israel, encara que per a això hagués de reclutar un ciutadà jordà.

Abdalà Abú Jaber, de 25 anys, fou detingut al dia següent de l'atemptat amb bomba contra un autobús a Tel Aviv, que causà 13 ferits el 28 de desembre. Segons fonts militars, rebé ordres a Nablús (Cisjordània) d'oficials subordinats a Musa Arafat, un parent del president palestí, cap de la Informació Militar de l'Autoritat Palestina.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris