algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

L'ONU comença l'anàlisi de mostres d'urani empobrit preses a Kosovo

Els resultats d'aquestes proves, que es fan a cinc països, es coneixeran el març

Les anàlisis de mostres d'urani empobrit recollides per membres del Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA), entre el 5 i el 17 de novembre del 2000, als assentaments de Kosovo, s'han començat a analitzar en cinc països europeus, entre els quals no es troba Espanya, segons un comunicat difós pel PNUMA. La finalitat de les anàlisis és determinar l'ús que es va fer d'aquesta substància durant el conflicte dels Balcans i el risc d'exposició que haurien pogut patir els éssers humans i el medi ambient. Els resultats d'aquestes proves es publicaran el març del 2001.

La missió del PNUMA va visitar 11 dels 112 llocs identificats com a possibles zones amb presència d'urani empobrit, incloent-n'hi cinc al sector italià i sis al sector alemany. Els treballs es feren de manera conjunta entre la missió de les Nacions Unides a Kosovo i les forces de l'OTAN a Kosovo (KFOR), que proporcionaren material logístic, transport, allotjament i seguretat.

L'equip del PNUMA, compost per 14 científics, va recollir mostres de terra, aigua, vegetació i va realitzar proves en edificis, vehicles militars destruïts i forats on va penetrar l'urani empobrit. A més, es trobaren romanents d'urani empobrit en vuit llocs. Així, en conjunt s'estan analitzant 340 mostres, que n'inclouen 247 de terra, 45 d'aigua i 30 de vegetació.

«Quan acabàrem l'informe de la Task Force als Balcans sobre els efectes mediambientals en el conflicte de Kosovo l'any passat, ens adonàrem que les dades no eren suficients per determinar el problema de l'urani empobrit», manifestà el director executiu del PNUMA, Klaus Toepfer. «Com a resposta a la petició del secretari general de les Nacions Unides, Kofi Annan, i del PNUMA, l'OTAN ens va proporcionar, a mitjan 2000, les coordenades exactes de llocs amb risc, fet que va permetre als nostres equips realitzar els mesuraments adequats d'urani empobrit a Kosovo», explicà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris