nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

La reunió entre Arafat i Clinton no aconsegueix despertar cap esperança

Palestins i israelians donen per fet que aquest encontre no servirà de res

78896

Ahir, a Washington es reunien Arafat i Clinton.

Arafat i Clinton es reuniren a la Casa Blanca rodejats d'un ambient d'escepticisme tant per part palestina com israeliana. El primer ministre israelià dimissionari, Ehud Barak, manifestà ahir el seu escepticisme sobre la possibilitat d'assolir un acord entre palestins i israelians abans que Bill Clinton acabi el seu mandat, el pròxim 20 de gener, poc abans d'un encontre entre el president nord-americà i el líder palestí Iaser Arafat. Tanmateix el ministre palestí de Cooperació Internacional, Nabil Chaath, exclogué ahir la conclusió d'un acord de pau abans del 20 de gener.

Barak estimà que Arafat havia perdut el temps demanant aclariments sobre les propostes nord-americanes i indicà que tampoc no creia «raonable pensar que un acord pugui intervenir abans de les eleccions» israelianes previstes per al pròxim 6 de febrer. Sobre la possibilitat de ser convidat també a Washington, Barak plantejà com a condició «el cessament de la violència i el reinici de la cooperació en la lluita contra el terrorisme» amb els palestins.

Un portaveu de la Casa Blanca, P. J. Crowley, precisà que el president Clinton parlà fa tres dies per telèfon amb Barak després d'haver conversat amb Arafat. Referint-se a l'atac de Netanya, ocorregut abans d'ahir i que deixà un balanç d'una vintena de ferits, Barak estimà que «els últims atemptats han mostrat que palestins vinculats a l'Autoritat Palestina donen suport a les operacions contra nosaltres». Segons la ràdio pública, Barak indicà durant una reunió de la Comissió de Defensa i Relacions Exteriors del Parlament que comptava fer més dures les mesures contra l'Autoritat Palestina després del recrudiment dels atemptats en els últims dies.

També, un alt responsable palestí exclogué ahir al Caire la conclusió d'un acord de pau entre israelians i palestins abans del final del mandat de Clinton, estimant «molt positiu» tot avanç en les negociacions. A més, afegí que Arafat «no ha anat a Washington per acceptar o rebutjar (les propostes) sinó per escoltar directament el president i informa-lo de la posició palestina».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris