nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

Recordatori del passat mallorquí amb els articles de Miquel dels Sants Oliver

El tercer volum de les obres completes de l'autor recull les «Hojas del sábado»

Sota les voltes que fan de sostre a la nau principal de la Seu de Palma va viure Miquel dels Sants Oliver l'entrada en el segle XX. La darrera nit del XIX, explicà l'autor setze anys després, va transcórrer parella a l'ofici religiós i el cant de la sibil·la dins d'aquella catedral «que havia presenciat l'entrada d'altres sis segles i el pas de vint generacions, fluint sota les seves voltes com les aigües d'un riu inextingible, que aquest és el fluir de la humanitat».

Aquest moment, juntament amb el recordatori d'altres fets viscuts, retrats de personatges coneguts, necrològiques, crítiques d'obres i assaigs històrics, configuren el bessó temàtic de les columnes periodístiques que publicà l'escriptor sota el títol de Hojas del sábado, i que avui han estat aplegades i publicades per Lleonard Muntaner, en el tercer volum de les obres completes de l'autor.

Articles d'heterogènia forma i extensió s'integren en un conjunt que ens remet als anys 1906 i 1917, període en què els redactà l'autor. Havien transcorregut ja 14 anys d'ençà que l'escriptor deixà Mallorca i la necessitat d'evocar els paratges i els records de la seva terra natal recorren tots i cadascun dels textos. Al rerefons, indica la contraportada del volum, es perceb la reivindicació de la calma de Mallorca, en contrast amb el convuls panorama viscut arran de la Setmana Tràgica del 1909.

Segons l'anàlisi realitzada per Pere Rosselló al pròleg del volum, els articles aplegats es distingeixen en tres grups: uns constitueixen la defensa i apologia d'aquella Mallorca perduda en el passat d'èpoques històriques llunyanes o de la joventut de l'autor; d'altres evoquen les principals figures de la Mallorca de mitjans XIX fins principis del XX; finalment queden les interpretacions de la Mallorca present a partir d'alguns esdeveniments passats, i pintures poètiques de l'ambient d'un moment determinat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris