algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Tensió i protestes a Roma per l'audiència d'avui del Papa a l'ultradretà Haider

101098

Joerg Haider ja era ahir a Roma.

La visita del cap de l'extrema dreta austríaca, Joerg Haider, que avui és rebut al Vaticà pel papa Joan Pau II, suscitava fortes tensions i protestes ahir a Roma. Un seguit de mesures de seguretat foren disposades al voltant de la plaça de Sant Pere del Vaticà, on fou instal·lat el «pi de la discòrdia» regalat al papa per la Caríntia, la província de Haider, per al Nadal.

Ahir, els empleats del Vaticà iniciaren la seva decoració, mentre un cordó de policies patrullava constantment al voltant de l'arbre nadalenc per evitar gests de protesta contra la visita del líder d'extrema dreta. Tots els contenidors de fems i els automòbils dels carrers que envolten la plaça de Sant Pere foren retirats, mentre un sistema de vigilància fou ordenat davant l'hotel Colombus, on s'hostatjarà la delegació de la província de la Caríntia, encapçalada per Haider i la seva dona, els quals arribaren a Roma ahir.

La visita de Haider, que suscita nombroses protestes a Itàlia, provoca també certa incomoditat en el Vaticà. La Santa Seu volgué precisar que la visita de la delegació de la Caríntia fou programada des del 1997, abans que Haider guanyàs les eleccions com a governador en aquesta regió. Tradicionalment, cada any un país regala un arbre de Nadal al Vaticà i el papa rep la delegació del país donador. Igualment, el Vaticà ha fet saber que «la Santa Seu està oberta a tots», per la qual cosa el papa ha rebut en el decurs dels seus 22 anys de pontificat des de controvertits dictadors fins a coneguts líders comunistes, com Fidel Castro.

Pel portaveu del Vaticà, Joaquín Navarro Valls, el papa recomanarà a Haider «el respecte dels valors humans i cristians». Per les jerarquies de l'Església catòlica les audièncias del papa s'inspiren «exclusivament en criteris pastorals». Gràcies al calendari, Joan Pau II podrà lliurar, com és tradició, el seu missatge de cap d'any dedicat a la Jornada Mundial de la Pau de l'1 de gener del 2001, en el qual condemna fermament el nacionalisme, el racisme i la xenofòbia al món.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris