lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

La comunitat internacional felicita amb unanimitat el nou dirigent nord-americà

Des de la Xina a Rússia, passant per l'Orient Pròxim i Europa, aplaudiren l'elecció

El nou president nord-americà, George W. Bush, rebé ahir desenes de missatges de felicitacions dels seus homòlegs estrangers, entre ells la del secretari general de l'ONU, Kofi Annan, del president rus i de la Comunitat Europea.

Expressant-se en nom de la UE, l'alt representant de la seva diplomàcia, Javier Solana, insistí en la necessitat d'«una bona associació transatlàntica», i envià a Bush les seves «caloroses felicitacions», seguint l'exemple del secretari general de l'OTAN, George Robertson.

El primer ministre britànic, Tony Blair, declarà per la seva banda que espera «enfortir l'amistat especial» que lliga la Gran Bretanya amb els Estats Units, i el canceller alemany, Gerhard Schroeder, elogià pel seu costat el paper del pare de George W. Bush com a president en el moment de la reunificació alemaya.

El primer ministre francès, Lionel Jospin, considerà que França i els Estats Units tenen «molt per fer en comú», mentre que el president Jacques Chirac havia enviat el 8 de novembre dematí les seves felicitacions a Bush, considerat vencedor pels canals de televisió, abans que començàs una batalla politicojurídica de més d'un mes.

Entre els mandataris asiàtics, el president xinès, Jiang Zemin, va felicitar George Bush i li prometé cooperar-hi per desenvolupar les relacions bilaterals.

«Durant la seva presidència, estic disposat a cooperar amb vostè», indicà en el seu missatge.
El president rus, Vladimir Putin, que és de visita a Cuba, envià ahir dijous un missatge de felicitació a George Bush, indicà un portaveu del Kremlin, Serguei Prikhodko. Al Pròxim Orient, on totes les mirades continuen pendents de la violència als territoris palestins, els principals dirigents esperen sota la presidència de George W. Bush un reinici del procés de pau, com indicà el cap palestí, Iasser Arafat.

El primer ministre israelià, Ehud Barak, digué que està convençut que els Estats Units continuarien «ajudant els pobles de la regió a arribar a la pau».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris