algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

Alemanya surt engrandida de la Cimera de Niça i obté un paper decisiu a la UE

Els grans estats continuaran controlant els temes més importants de la Unió dels 27

Els Quinze han aconseguit, després de quatre dies de marató, iniciar el camí definitiu per a l'ampliació a 27, i Alemanya n'és la gran guanyadora. Els grans i petits i el torcebraç Espanya-Polònia, que no va ser tal perquè els de Varsòvia estaven absents, varen eclipsar allò que en teoria havia de ser la gran batalla de la hipotètica ruptura de l'eix francoalemany.

I és que, com sol ocórrer, després de decebre aquest duel, que semblava haver-se pactat amb anterioritat a la Cimera entre els dos protagonistes, Alemanya surt de l'encontre de Niça com el gran vencedor del nou equilibri de poders a la Unió Europea ampliada, en no haver fet més que una lleu concessió respecte de la qüestió de tenir més pes que França en el Consell de Ministres.

A Alemanya se li reconeix el seu pes demogràfic en admetre's la possibilitat que s'exigeixi una majoria qualificada, i que disposi de vots que agrupin el 62 per cent de la població. L'acord entre París i Berlín va ser segellat després que el canceller alemany, Gerhard Schroeder, concedís al president francès, Jacques Chirac, el manteniment de l'actual paritat de vots al Consell de Ministres europeu a canvi del fet que es tingui en compte el pes demogràfic del seu país, el major d'Europa des de la reunificació, amb 82 milions d'habitants.

Segons aquest acord, la majoria en les votacions del Consell de Ministres haurà de correspondre al 62 per cent dels ciutadans de la UE ampliada, una proporció difícilment assolible sense el 17 per cent que representaria Alemanya en una Unió Europea de 27 estats com a membres. Així, seria suficient que Berlín s'aliàs amb dos dels altres tres «grans» per bloquejar una decisió, o amb els països mitjans i petits.

Alemanya obtindrà també un avantatge numèric substancial al Parlament Europeu, amb 99 diputats del total de 728, davant els 72 de França, Itàlia i Regne Unit. A més, Berlín no haurà de doblegar-se a la regla de la majoria europea en matèria de dret d'asil i política d'immigració, qüestions en les quals la unanimitat continuarà sent una regla mentre no es decideixi una jurisdicció a escala a la UE. Després de l'acord el canceller alemany, Gerhard Schroeder, i el cap de l'Estat francès, Jacques Chirac, mostraren la seva satisfacció: Schroeder perquè guanya pes i Chirac perquè manté la paritat de vots.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris