algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Portugal bloqueja un acord sobre els vots i posa en crisi la cimera de la UE

El president francès estigué a punt de donar per tancada sense consens la reunió

El bloqueig de Portugal, Bèlgica i altres països «petits» de la UE quant al repartiment de vots va posar la cimera de Niça al límit de la crisi al tancament d'aquesta edició. El president francès i de torn de la Unió, Jacques Chirac, estigué a punt de donar per tancada sense acord la reunió, segons informaren fonts diplomàtiques.

Chirac digué que «l'acord no és possible» i va indicar que tancaria la cimera, segons les mateixes fonts. Però diversos països li demanaren donar un temps per fer un darrer esforç en recerca d'un compromís. Els líders dels Quinze s'encaminaven ahir, en la cimera europea més llarga de la història, cap a un acord de mínims sobre una reforma que prepari la Unió Europea per a la seva ampliació.

Després dels acords de principi sobre l'amplitud de la futura Comissió Europea, les cooperacions reforçades o la reducció dels temes en què els Estats poden exercir el seu vet, quedava l'«os» del repartiment de poder en una futura Unió de 27 membres, ja que s'oposaren Portugal i Bèlgica a la fórmula presentada per la Presidència francesa de la UE.

Els Quinze tenen «un acord provisional» sobre el conjunt del paquet, amb l'excepció del crucial repartiment de vots en el Consell de Ministres i la composició del Parlament Europeu, digueren fonts diplomàtiques. Portugal refusà frontalment com a «fortament desequilibrada» en favor dels països «grans» (més poblats) la fórmula que li concedeix onze vots en el Consell de Ministres, on es prenen les decisions, mentre que n'atorga 28 a Espanya, i 30 cada un a Alemanya, el Regne Unit, França i Itàlia.

El primer ministre portuguès, Antonio Guterres, es referí ahir al matí al veïnatge amb Espanya declarant que Portugal du «vuit segles i mig de reafirmació nacional a la Península», mentre que el seu responsable d'Assumptes Europeus, Francisco Seixas da Costa, evocava la necessitat dels equilibris regionals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris