nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Els Quinze comencen la recerca d'un acord final sobre la reforma de la UE

Chirac demana als seus socis un «gest» per poder avançar en les negociacions

La Presidència francesa de la UE va començar ahir, a Niça, la recerca d'un compromís final entre els Quinze sobre la reforma de les institucions comunitàries, que haurà de fer realitat el somni històric de la unificació d'Europa. Els presidents de Govern de la UE entraren ahir horabaixa, en la segona jornada de la cimera de Niça, en negociacions bilaterals que haurien de permetre a la Presidència presentar avui al matí un primer paquet de compromís.

El president francès, Jacques Chirac, i el primer ministre, Lionel Jospin, anaren rebent cada un dels seus col·legues, per espai de devers mitja hora, per «conèixer els punts que els preocupen més» i sondejar-los sobre «allò que podria constituir un seguit de progressos que permetrien construir un compromís», segons declarà a la premsa el mateix Jospin. Així, Chirac demanà als seus socis europeus un «gest» per poder avançar en les negociacions sobre la reforma institucional, amb l'objectiu que puguin aconseguir acabar aquesta cimera de Niça amb un nou Tractat que garanteixi el funcionament de la Unió amb 27 membres.

En roda de premsa, assenyalà que ha demanat als seus homòlegs dels Quinze «un pas, un gest» perquè tots els països "«i dic tots»" cedeixin una mica en les seves reivindicacions. «És el compromís del bon comportament en la democràcia», va dir Chirac. El president gal considerà, a més, que sortia «impressionat favorablement» pel comportament mostrat pels líders i el compromís mostrat per tots ells per «fer tot el que sigui necessari per tal d'aconseguir l'èxit».

D'altra banda, un grup de devuit joves catalans d'un moviment d'esquerra romangué ahir retingut a la localitat de Ventimiglia, devora la frontera de França, ja que no els permetia el pas la Policia gal·la a causa de les mesures de seguretat establertes amb motiu de la cimera de Niça. Els joves podran viatjar avui de tornada a Espanya escortats per gendarmes francesos, que no els permetran aturar-se a Niça per temor que no participin en desordres públics, informà ahir la Policia italiana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris