muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Fox fa la primera passa amb la retirada de l'Exèrcit de Chiapas

Ha fet replegar els militars de la zona on es troba Marcos

Poques hores després d'assumir la Presidència de Mèxic, Vicente Fox va fer una primera passa cap el diàleg a Chiapas i ordenà el replegament de l'Exèrcit que es troba a la zona de La Realidad, on reapareixerà el líder zapatista Marcos. Vicente Fox reiterà ahir, durant el seu discurs de presa de possessió, el seu compromís amb la pau a Chiapas i anuncià que dimarts enviarà al Congrés un projecte de llei que recull els acords de San Andrés, mai no complerts, firmats entre el Govern d'Ernesto Zedillo i la guerrilla el 1996.

Tot i això, el president sorprengué poques hores després de jurar el seu càrrec amb l'ordre de retirar les guàrdies militars de diverses comunitats de la zona del conflicte, com a senyal de bona voluntat. La decisió de Fox es produí hores abans de la reaparició del subcomandant Marcos, el líder de la guerrilla zapatista, davant la premsa nacional i internacional, després de sis anys de jugar «a lladres i serenos» amb els mitjans a la selva Lacandona. Marcos, que havia mantingut un absolut silenci des de finals de juny, anuncià dimecres, en un comunicat, una convocatòria massiva a La Realidad, bastió de l'EZLN.

Segons sembla, el dirigent guerriller, conegut pel seu extraordinari maneig de la comunicació, valorarà el nou Govern de Mèxic i parlarà sobre la situació que travessa la guerrilla. El replegament de l'Exèrcit en la zona de conflicte de Chiapas, una decisió sense precedents des de l'aixecament zapatista "el gener del 1994", pretén generar «un nou clima» per facilitar les negociacions de pau, segons el responsable de la Comissió Nacional de Seguretat, Adolfo Aguilar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris