nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

Una carta escrita per un oficial prova que 23 marins del «Kursk» eren vius

Moscou diu que era impossible rescatar els supervivents hores després de l'accident

«13:15 hores. Tot el personal dels compartiments 6, 7 i 8 passà al 9. Som 23. Prenem aquesta decisió a causa de l'accident. Ningú no pot pujar. Escric a cegues». Així comença el penúltim episodi de la tragèdia del submarí nuclear rus Kursk. Ahir, l'almirall Vladimir Kuroyedov llegia a les viudes dels marins, congregades a la base naval de Vidiayevo, una carta manuscrita trobada en la butxaca de l'oficial Dimitri Kolesnikov, de 27 anys.

El document dóna fe que 23 dels 118 ocupants del submarí no moriren immediatament després de l'accident ocorregut el passat 12 d'agost en el mar de Barents, quan per qualque raó encara no determinada el Kursk encallava a 118 metres de profunditat. El que no queda tan clar és si el que tractaven els supervivents era pujar a la superfície o simplement a un nivell superior de l'embarcació.

En la carta també es pot llegir, amb una escriptura difícilment llegible, les xifres «13, 5» i la menció «escric a cegues», donant a entendre que es trobaven a les fosques. En les informacions no es precisa com es protegí la nota de l'aigua, ja que tot el submarí resultà inundat. Durant els primers dies que seguiren la catàstrofe, s'escoltaren renous que feien pensar que els tripulants intentaven comunicar-se en morse pegant contra les parts de la nau.

El cap de l'Estat Major de la Flota del Nord, Mijail Motsak, afirmà ahir que la carta de Kolesnikov confirma que dos o tres mariners tractaren de sortir del submarí nuclear en els minuts que seguiren al seu naufragi. «Com ja sabem, aquest intent fracassà, pot ser que el compartiment estigués inundat», afegíó Motsak. El vicealmirall comunicà que no podia fer públic el conjunt de la nota ja que el mariner la dirigia a la seva família. «Té un caràcter personal i serà entregada a la seva família», precisà Motsak. Segons Motsak, la nota va ser escrita en un període de temps d'uns cent minuts el mateix dia de l'accident.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris