tormenta
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
19°

L'euro continua la caiguda en picat i el dòlar arriba a dues-centes pessetes

El Banc Central Europeu fixa el canvi oficial en 0'8307 dòlars, un nou mínim històric

El Banc Central Europeu (BCE) fixà ahir el canvi oficial de l'euro en 0'8307 dòlars, fet que suposa el nivell més baix de la moneda única des de la seva estrena als mercats el gener de 1999 i estableix el preu del dòlar en 200 pessetes. El recrudiment de les tensions entre israelians i palestins al Pròxim Orient, l'encariment del barril de cru als mercats internacionals, per sobre dels 31 dòlars, i el diferencial de creixement dels Estats Units i la zona euro són les principals raons que esgrimeixen els experts per explicar la recent espiral de depreciació de l'euro, que ja acumula una depreciació del 29 per cent respecte del bitllet verd.

La divisa europea emprengué ahir una nova sessió de mínims històrics al mercat de divises de Londres, fins a perdre la referència dels 83 centaus de dòlar i situar-se en 0'8291 unitats. Experts i mercats apunten a una nova intervenció concertada als mercats de divises per part del BCE per donar suport a l'euro, com ho va fer el 22 de setembre. En aquesta operació, que va impulsar la cotització de la moneda única fins als 0'90 dòlars i va permetre establir el canvi oficial en 0'89 unitats, hi varen participar la Reserva Federal nord-americàna (Fed), el Banc d'Anglaterra, el del Canadà i el del Japó.

No obstant això, les declaracions del president de l'institut emissor europeu, Wim Duisenberg, a la premsa britànica, en les quals descartava una segona operació d'aquesta envergadura per raons de política internacional, han arrossegat l'euro a l'última espiral de depreciació. D'altre costat, poques eren les esperances que els ministres de Finances del grup dels 20 (G-20) reunits a Mont-real des de dimarts donassin suport a la moneda europea, encara que fos només verbal.

El secretari nord-americà del Tresor, Larry Summers, ja havia refredat les expectatives en comentar abans d'anar-se'n cap a la ciutat canadenca que el seu país desitja un dòlar fort, amb la qual cosa descartava pràcticament una participació dels EUA en altra operació de rescat de l'euro. Al marge del diferencial de creixement entre l'eurozona i els Estats Units, els observadors subratllen que la desconfiança ha perjudicat enormement el valor extern de la nova moneda.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris