nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
26°

El Far ressegueix les vicissituds del científic Francesc Aragó a les Illes

En una traducció acarada per Cristòfol Serra es lliura una obra d'acció

Sota l'impuls de l'escriptor Cristòfol Serra i editat per l'editorial de recent fundació El Far, es presentà ahir el segon volum de la col·lecció de traduccions El Llaüt Transmediterrani. Es tracta de l'obra Història de la meva joventut. Viatge científic a Mallorca, a les Pitiüses i al País Valencià de l'astrònom i matemàtic del segle passat nascut al Rosselló, Francesc Aragó. Serra, coneixedor de l'obra d'Aragó, destacà el volum com «una autobiografia amb una important dosi d'acció, que l'acosten al gènere de la novel·la de viatge».

Posant en relleu l'interès històric i cinematogràfic del llibre i les seves descripcions de la geografia mallorquina, l'escriptor illenc es referí a la personalitat de l'autor francès, afirmant «la intel·ligència, la capacitat de treball i el caràcter aventurer i heroic que mantenen Aragó sempre en acció a la recerca de la seva pròpia glòria i superació personal». Antoni González, director d'Artífex Cultural, entitat que està al darrere d'El Far, explicà que «el volum, amb el títol original de Historie de ma jeunesse, forma part de les obres completes d'Aragó publicades el 1856 a París que es troba a la Biblioteca Pública de Mallorca».

En primera persona i remuntant-se al seu naixement, Aragó explica com ell i el seu company Biot havien d'estendre l'arc meridià des de Barcelona a les Balears. Els dos savis s'establiren al cim del puig Galatzó i allà hi visqueren no pocs mesos. Amb l'esclafit de la guera entre França i Espanya i la consegüent invasió napoleònica, l'inofensiu astrònom fou tengut per espia i posteriorment empresonat. Els seus senyals, que suposadament servien de guia a l'Exèrcit francès invasor, quedaren interromputs... Així per tant, una vegada fugit de la presó, va haver d'abandonar el seu centre científic i camuflar-se com va poder per tal de sortir de l'illa de manera clandestina i en direcció a l'Alger. Terra on prengué contacte amb els costums i tradicions africanes...

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris