cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

L'acord entre israelians i palestins no arriba però ningú no se'n va d'Egipte

Els jueus neguen que la violència fos provocada per la visita de Sharon als llocs sagrats

El desig d'arribar a un acord d'alt el foc entre israelians i palestins mantenia a l'hora del tancament d'aquest diari reunides en intenses negociacions les set delegacions assistents a la cimera de Sharm el Seij, a pesar de la manca de progressos notables. Els ministres d'Afers Exteriors que acompanyen les delegacions, reunits des del final del dinar sota els auspicis del president d'EUA, Bill Clinton, i el secretari general de l'ONU, Kofi Annan, no acordaren la redacció de l'esborrany del document final, però les conversacions continuaven endavant.

La cita internacional, convocada per acabar amb la violència en els territoris palestins i que té com a amfitrió el president egipci, Hosni Mubarak, pretén aconseguir un pacte entre el primer ministre israelià, Ehud Barak, i el líder palestí, Iasser Arafat. També eren a la cimera com a invitats el secretari general de l'ONU, Kofi Annan, el representant de política Exterior i de Seguretat de la UE, Javier Solana, i el rei Abdulà de Jordània.

En la reunió de ministres d'exteriors es produí una forta discussió, en negar-se els representants de Barak a admetre que l'aixecament palestí va ser provocat per la visita, el 28 de setembre, del líder dretà israelià, Ariel Sharon, a l'Esplanada de les Mesquites, tal com demanaven els palestins. Tampoc no va arribar a produir-se l'esperat encontre cara a cara de Barak i Arafat, que només es veieren durant la breu reunió plenària del matí.

Les escasses esperances d'èxit varen patir un nou revés en conèixer-se la mort ahir d'un palestí en els territoris ocupats. Segons va dir el representant de Barak, Nahman Shaí, els palestins aprofitaren aquest fet «per negar-se a firmar qualsevol alt el foc i això no ajuda de cap de les maneres». Encara que indicà que els negociadors israelians sentien la pèrdua d'una nova vida, tornà a acusar el bàndol palestí de falta de col·laboració per arribar a un acord.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris