nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

L'expresident i sindicalista polonès Lech Walesa anuncia la seva retirada

El líder polític va ser l'autor de la transició postcomunista polonesa

El fundador de Solidaritat i expresident de Polònia Lech Walesa va anunciar ahir la seva retirada de la política després del seu segon intent frustrat de reelecció a la prefectura de l'Estat. «És una bona idea la de crear un bloc de centredreta, però això no ho farem ni Olechowski ni Krzaklewski ni jo (els seus rivals en les passades eleccions). Hem d'apartar-nos per deixar el pas a gent nova», va dir Walesa a la Ràdio Polonesa. El 1990 Walesa va guanyar en la segona volta per gran diferència, però va perdre en els següents comicis del 1995 i en els comicis del passat dia 8 va obtenir tan sols un 1'1 per cent de vots.

Segons Walesa, de 57 anys i Nobel de la Pau, el seu partit Democràcia Cristiana pot continuar el seu camí sol, mentre que ell «canvia de posició ja que des d'aquesta ja no es pot fer res més». Ara planeja «fer més pel país», en el qual al seu parer cal més enteniment, i per això té ja l'agenda plena per fer conferències per totes les universitats poloneses durant el pròxim any.

Walesa considera que el seu successor al davant del sindicat Solidaritat, Marian Krzaklewksi, ha de renunciar a liderar el bloc conservador que governa en minoria, a causa del seu últim fracàs electoral, ja que «si no se'n va, el faran fora». També assegurà que no es presentarà a les eleccions generals previstes a un any. «En tot cas seria senador honorífic per serveis a la pàtria. Però això ja no depèn de mi», subratllà.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris