algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Maruja Torres aconsegueix aquest any fer-se seu el premi Planeta

Com a finalista va resultar l'escriptor andalús Salvador Compán

La periodista Maruja Torres va aconseguir ahir a la nit el guardó de la 49a edició del premi Planeta de narrativa. Enguany els rumors foren encertats. Com a finalista va resultar guanyador l'escriptor andalús Salvador Compán amb Cuaderno de viaje. La periodista que l'any passat ja fou un dels noms favorits per endur-se el Planeta, concorregué al certamen sota el pseudònim de A. Trasteverei amb l'obra El éxtasis (es comentava abans de l'entrega del guardó que aquest no era el títol original). Ambientada en el temps actual, conta la història d'una jove que vol ser escriptora i aconsegueix una inesperada cita amb certa escriptora molt famosa per la qual sent una gran admiració.

Pel que fa a Compán, professor d'institut, ja guanyà l'any passat el premi Andalucía de la crítica amb l'obra Un trozo de jardín, de l'editorial Algaida. D'uns 40 anys d'edat, aquest autor té publicats diversos títols, encara que la seva obra és gairebé desconeguda. Cuaderno de viaje centra l'argument a finals del segle passat. Un escriptor i periodista que viu a Madrid fa una visita a un cert familiar d'un poble andalús.

El nom de Raúl del Pozo, assenyalat dissabte com a possible finalista, a poc a poc anà perdent punts en favor de Compán. Aquest és el tercer any consecutiu que el Planeta s'atorga a una dona. El 99 fou concedit a Espido Freire amb Melocotones helados i el 98 a Carmen Posadas amb el llibre Pequeñas infamias.

El premi es lliurà en el transcurs del sopar de gala oferit al Princesa Sofia, al qual assistiren al voltant de 800 persones entre periodistes i representants de la cultura i la societat en general. Entre ells es pogueren veure cares ben conegudes com el president de la Generalitat, Jordi Pujol; el batle de Barcelona, Joan Clos; o els escriptors Carme Riera, Baltasar Porcel, Sánchez Dragó.

El premi s'ha convertit no sols en un esdeveniment literari sinó també social, que acompleix la finalitat que es proposà: donar als guardonats espanyols un nivell de difusió mai no aconseguit.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris