nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

Barak i Arafat es reuneixen demà en una darrera oportunitat per a la pau

També seran presents a Egipte Clinton, Mubarak, el rei Abdalah i Solana

78226

La guerra cada vegada és més cruel.

La cimera convocada per demà a la localitat egípcia de Sharm el Sheij reobre les esperances de solucionar la pitjor crisi del procés de pau l'Orient Pròxim, on es registra una dràstica disminució de la violència en els territoris ocupats.

Tant el president palestí, Iasser Arafat, com el primer ministre israelià, Ehud Barak, confirmaren la seva assistència a la cita de Sharm el Sheij, així com també els presidents dels Estats Units, Bill Clinton, i d'Egipte, Hosni Mubarak; el rei de Jordània, Abdalah II, i per part de la Unió Europea, Javier Solana. S'hi espera el secretari general de l'ONU, Kofi Annan.

Israelians i palestins han accedit a retirar les condicions prèvies que imposaven per celebrar la cimera, i que han tingut quasi tota la setmana els mediadors internacionals com a «correus» entre l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) i el Govern israelià.

Segons el portaveu del Govern israelià, Nahman Shaí, no hi ha condicions prèvies per a la cimera i «si n'hi arriba a haver, Israel no hi participarà». El ministre de Cooperació Internacional (Exteriors) de l'ANP, Nabil Shaat, reiterà ahir la necessitat que es creï una comissió que investigui el comportament de les forces de seguretat israelianes en l'aixecament palestí.

Durant dies, Arafat havia reiterat que sense comissió no hi havia reunió possible; ara sembla conformar-se amb les garanties dels mediadors que l'assumpte s'abordarà a Sharm el Sheij. El mateix Clinton afirmava ahir des de Washington que en la trobada s'estudiarà la creació d'un «mecanisme» per aclarir els fets.

Del seu costat, el Govern israelià indicà en un comunicat que espera que l'ANP torni a empresonar les desenes d'integrants dels grups radicals Hamas i Yihad Islàmica, els quals ha deixat en llibertat els darrers dies. Les darreres hores la calma era gairebé total a Gaza i Cisjordània, on només es produïen incidents aïllats i de menor importància.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris