nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
22°

Peres creu possible la cimera entre Barak i Arafat el cap de setmana

El primer ministre israelià, disposat a reunir-se amb el líder palestí

76628

Imatge del jove mort ahir en mans israelianes.

El ministre israelià de Cooperació Regional, Simon Peres, va dir ahir que creu possible la celebració d'una cimera entre els líders israelià, palestí i dels Estats Units abans de finals d'aquesta setmana. Després d'entrevistar-se amb el president francès i de torn de la Unió Europea (UE), Jacques Chirac, Peres va dir que els indicis són «positius» per a una cimera, fet que centra actualment els esforços del secretari general de l'ONU, Kofi Annan. Advertí, no obstant això, que l'actitud d'Egipte no és «prou clara».

El president egipci, Hosni Mubarak, condicionà ahir la celebració d'una cimera especial sobre el Pròxim Orient que Israel retiri les seves tropes de les ciutats palestines i anul·li les seves amenaces contra Síria, el Líban i els palestins, segons informacions procedents del Caire. Del seu costat, el president dels Estats Units, Bill Clinton, indicà ahir a Washington que no descarta viatjar a la zona, en companyia de la seva secretària d'Estat, Madeleine Albright, a la vegada que subratllà que l'important ara és que «es calmi» la situació.

Poc abans de les declaracions de Peres, el cap de la diplomàcia francesa, Hubert Védrine, va dir davant els diputats que el representant de la Política Exterior i Seguretat Comuna de la Unió Europea (UE), Javier Solana, ha detectat «senyals encoratjadors» durant la seva gira al Pròxim Orient, «que es podrien concretar en algunes hores».

Barak, de la seva banda, anuncià que està disposat a reunir-se amb Iaser Arafat, si continua disminuint el nombre d'incidents violents en els territoris ocupats.

«Si Arafat vol, podria aconseguir-se un acord marc en el termini de setmanes, i un acord permanent en un parell de mesos», afirmà el primer ministre. Sobre el terreny, ahir transcorregué amb relativa tranquil·litat. El cap del Tanzim, la milícia del partit Fatah, el més important en el moviment palestí, afirmà ahir haver rebut ordres inequívoques d'Arafat de cessar la violència contra objectius israelians. L'Exèrcit hebreu ja havia confirmat en un comunicat emès dimarts un notable descens en la intensitat dels enfrontaments.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris