cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

Cort es remunta als seus orígens amb la difusió de la Carta Municipal del 1249

Un fulletó difon la trascripció al català feta del document de constitució municipal

79052

La tela atribuïda a Andreu Reus col·loca el rei en Jaume I a la portada del fulletó.

La transcripció al llatí i al català actual acompanyen la Carta Municipal del 1249 en la seva difusió entre els ciutadans. Es tracta d'una més de les iniciatives divulgadores realitzades des de la secció d'arxius de la regidoria de Cultura de Cort, amb motiu de la celebració dels 750 anys de govern municipal de la ciutat, que s'engegaren ahir.

La Carta Municipal és el document que testimonia la creació del municipi de la ciutat i regne de Mallorca. Realitzada el 1249 seguint la concepció que guià Jaume I en la publicació de la Carta de Franqueses, el 1230, per organitzar l'aparell judicial, i de forma paral·lela a l'organització de la vida municipal d'altres grans ciutats de la Corona, com Barcelona i València, un cop acabades les conquestes.

La carta, reproduïda en facsímil de l'original manuscrit i acompanyada de les transcripcions al llatí i català realitzades, respectivament, per Antoni Mut i Maria del Carme Bosch, dóna constància de la modernitat amb què neix la institució municipal a Mallorca: la monarquia, els nobles i l'Església basen la seva riquesa en la propietat immobiliària i en els drets econòmics i judicials sobre aquesta propietat; però el municipi basa la seva riquesa en quelcom nou: les taxes i els imposts.

La primera d'aquestes taxes que serà transferida pel rei als jurats, ja el 1249, és el dret d'ancoratge. Seguiran els imposts directes que alimentaran el municipi i, ja a finals del segle XIII, els imposts indirectes. Carta instauradora d'una estructura institucional basada en els jurats i el consell que restaria indemne fins a principis del segle XVIII, el document serà distribuït en breu per arribar a tots els ciutadans i donar constància entre la població dels orígens d'una institució, la de Cort, que inicia ja el camí a la celebració del vuitè centenari.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris