nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Fracassa la cimera entre Israel i Palestina a causa de les diferències sobre Jerusalem

Clinton i Barak en culpen Arafat per no acceptar l'oferta sobre «la ciutat de la pau»

La cimera de Camp David no va aconseguir un acord de pau entre palestins i israelians a causa de les fortes diferències sobre el futur de Jerusalem, encara que les negociacions continuaran per intentar trobar-hi una solució.

La reunió de Camp David, que ha durat dues setmanes, no ha pogut repetir l'històric acord que es va aconseguir devers el 1978 entre Israel i Egipte, però el president dels Estats Units, Bill Clinton, es resisteix a llançar la tovallola i patrocinarà la continuació dels contactes per intentar trobar-hi una solució. «Jerusalem ha estat el problema més difícil», reconegué Clinton a la Casa Blanca en anunciar la falta d'acord.

Clinton reconegué que «per ara» no és possible arribar a un acord, però insistí que s'han produït avanços substancials en «els temes centrals» de les negociacions entre totes dues parts. El president reconegué que el primer ministre israelià, Ehud Barak, es mostrà més flexible en determinats principis que el dirigent palestí, Iasser Arafat, «especialment quant a Jerusalem». Però Clinton digué sobre Arafat que seria erroni jutjar ningú pel seu sentit d'«identitat nacional».

A pesar de tot, Clinton insistí que «s'han fet progressos en els temes fonamentals», i instà el primer ministre Barak i el líder palestí Arafat perquè assenyalassin que durant la cimera es varen aconseguir avanços significatius.

Les tres parts firmaren una declaració en la qual israelians i palestins es comprometen a «continuar els seus esforços per concloure un acord... tan prest com sigui possible». La declaració, difosa per la Casa Blanca, indica que, encara que no es va poder «salvar les diferències i arribar a un acord, les negociacions foren sense precedents pels seus abast i detall».

Per això, el president els instà que «no perdin les esperances», continuïn els contactes i «no prenguin decisions unilaterals», en referència a la proclamació d'un Estat palestí independent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris