muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

Les divergències entre Rússia i els EUA monopolitzen la reunió del G8 al Japó

Putin i Clinton acordaren incrementar la seva cooperació per al control de míssils

99486

Bill Clinton i Vladimir Putin es donen la mà a l'inici de les converses del G8 a Okinawa.

El controvertit pla estadounidenc de crear un sistema antimíssils i les negociacions de pau palestinoisraelianes s'imposaren ahir en les primeres hores de la cimera de les principals potències mundials, a Okinawa.

El Japó, que acull aquesta XXV edició de la cimera, havia proposat com a principal tema de discussió les noves necessitats econòmiques mundials, però no pogué evitar que es tractassin altres assumptes més polèmics.

Encara que no figurava en l'ordre del dia, el projecte estadounidenc de defensa antimíssils (NMD) no s'escapà d'un examen exhaustiu. Radicalment oposat al pla, el president rus, Vladimir Putin, abordà la qüestió amb Bill Clinton durant un encontre bilateral.

Després del seu encontre, els dos mandataris anunciaren que Rússia i els Estats Units incrementaran i renovaran la seva cooperació sobre míssils de curt i mitjà abast i «planegen incloure en l'assumpte altres estats».

Clinton i Putin «acordaren que responsables (d'ambdós països) es reuneixin a curt termini per coordinar les seves activitats en aquest ámbit», indica el comunicat conjunt, que crida els altres països del G8 i del món a treballar en favor de l'«estabilitat de les forces estratègiques».

La cooperació en els sistemas de defensa antimíssils és una proposta russa formulada a començaments de juny per Putin, que a canvio vol obtenir que els Estats Units abandonin el projecte d'escut antimíssils (NMD), referit a les armes de llarg abast.

Els russos són contraris a l'NMD, ja que , segons ells, constituiria una violació de l'acord ABM de defensa antimíssils, firmat el 1972, cosa que faria caduc el seu propi arsenal estratègic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris