muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

Cinc tabaqueres d'EUA, condemnades a pagar 26 bilions a fumadors malats

Les companyies apel·laran i diuen que la sentència tindrà poc efecte real

Un jurat de Miami atorgà ahir 145.000 milions de dólars (devers 26 bilions de pessetes) en indemnitzacions a mig milió de fumadors de Florida, en un judici multimilionari, sense precedents, contra la indústria tabaquera nord-americana. Aquesta és la major quantitat d'una sentència en danys punitius als Estats Units i pot conduir a la bancarrota les cinc principals tabaqueres del país, segons els seus executius.

Aquesta decisió serà apel·lada per les companyies tabaqueres i en aquest procés, que pot durar uns dos anys, és possible que aquesta quantitat siga reduïda, segons els experts.

Stanley Rosenblatt, advocat dels demandants, havia argumentat que una xifra «justa» serien 154.000 milions de dòlars, entre un mínim de 123.000 milions a un màxim de 196.000 milions, pels danys causats als seus clients. La xifra que finalment concedí el jurat quedà molt a prop del màxim demanat per aquest advocat.
Dan Webb, advocat de la companyia Philip Morris, considerà que aquesta decisió «no tindrà un impacte pràctic» per a aquesta firma, ja que, en el cas que perdin les apel·lacions, «hauran de passar dècades perquè es pagui uns doblers». Webb criticà la decisió del jurat i tot el procés judicial com «injust» i «desproporcionat». Fins ara, els majors pagaments en danys punitius eren de 5.000 milions de dòlars dictaminats contra la companyia nord-americana «Exxon» per vessar uns onze milions de tones de crut en encallar a la badia de Prince Williams (Alaska) el 24 de març de 1989.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris