muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
13°

Barak i Arafat mantenen la seva primera reunió cara a cara sense cap mediador

Els negociadors israelians i palestins tracten els temes més durs per arribar a un acord

103044

Madeleine Albraight es reuní amb les delegacions i després amb Ehud Barak.

Els negociadors israelites i palestins abordaren dijous per tercer dia els temes més durs per arrivar a un acord definitiu de pau, aquesta vegada sense la presència del president nord-americà, Bill Clinton. Confinats en la residència de descans presidencial de Camp David sota secret, el primer ministre israelià, Ehud Barak, i el president palestí, Iasser Arafat, mantingueren la seva primera reunió directa sense mediadors nord-americans.

Dijous Clinton es traslladà en helicòpter fins a Baltimore, per pronunciar un discurs davant l'assemblea de l'Associació Nacional per al Progrés de la Gent de Color, deixant al càrrec la secretària d'Estat, Madeleine Albright. El mandatari adherí a l'estricte bloqueig d'informacions a la premsa. «Les conversacions estan encaminades a trobar una pau justa i definitiva (...) per resoldre les profundes diferències que han dividit l'Orient Pròxim durant tant de temps», es limità a dir al grup de drets civils.

Gadi Baltiansky, portaveu de Barak, qualificà l'ambient de la cimera com «de negocis» i afegí que les conversacions, a portes tancades, podrien estendre's més enllà del 19 de juliol, data en què Clinton partirà cap al Japó per participar en la cimera del Grup dels Vuit. Segons funcionaris nord-americans, sengles parts han començat a discutir els punts més escabrosos de les negociacions: la naturalesa i fronteres d'un estat palestí, la sort dels jueus que viuen a Cisjordània i la franja de Gaza, el retorn dels refugiats palestins i el futur de Jerusalem. Alguns consideraren la partida del president Clinton com una tàctica per fer que les dues parts resolguin les seves diferències directament.

Per altra banda, la ràdio israeliana transmeté els resultats d'una enquesta en la qual quasi la meitat dels israelians expressaven que la cimera no resoldrà els problemes definitivament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris