algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Dures crítiques als EUA per les proves de l'armament antimíssils

Rússia i Xina creuen que es pot desfermar una carrera armamentista

Un míssil intercontinental «enemic» ha de ser destruït avui per un projectil a quasi 200 quilòmetres d'altura sobre l'Oceà Pacífic a una nova prova del Sistema de Defensa Nacional contra Míssils», que en les darreres hores fou criticat internament i internaiconalment.

Els sistemes estan llests i l'estat del temps pareix perfecte pel tret, que costarà 100 milions de dòlars, assenyalaren fonts del Departament de Defensa. «No hi pareix haver condicions climàtiques que poguessin retardar l'operació», manifestà el contralmirall Craig Quigley.

Si aquestes condicions es mantenen, el míssil intercontinental del tipus Minuteman amb una ogiva nuclear falsa partirà des de la Base Aèria Vandenberg, a Califòrnia, cap a les illes Marshall, al Pacífic. Després serà disparat un coet des de l'atol·ló de Kwajalein, a uns 7.000 quilòmetres de distància de Vandenberg, amb la missió d'interceptar i destruir el míssil «enemic» a l'espai i a una velocitat de més de 24.000 quilòmetres per hora.

De tenir èxit, la prova constituirà un punt crucial a una probable decisió del president Bill Clinton de començar la construcció del Sistema Nacional de Defensa contra Míssils (NMD), que amb un pressupost de 60.000 milions de dòlars hauria d'estar instal·lat l'any 2005.

El sistema consisteix en radars i satèl·lits d'espionatge equipats per la detecció del tret de míssils enemics, i míssils interceptors dissenyats per destruir els armaments durant la seva trajectoria balística.

Però el pla és mirat amb ulls crítics a Rússia, Xina i diferents països europeus que consideren que podria desfermar una carrera armamentística nuclear. La darrera de les reaccions negatives al projecte va venir de França, on el ministre d'Afers Exteriors, Hubert Vèdrine, advertí que el seu país «i els altres de la Unió Europea hauran de respondre amb fermesa».

D'altra banda, Rússia ha dit que el sistema constituirà una violació del tractat de Míssils Antibalístics i s'ha negat a modificar-lo perquè Estats Units comenci la seva construcció. EUA va dir que l'objectiu del sistema és crear una defensa limitada contra estats antagònics com Iran, Iraq i Corea del Nord.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris