nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
20°

El partit de Mugabe guanya les eleccions però perd el monopoli de poder

El líder de l'oposició es presentarà a les properes eleccions

El partit del president Robert Mugabe guanyà les eleccions legislatives del passat cap de setmana a Zimbabue, però l'oposició va rompre el monopoli de poder que el cap de l'Estat mantenia des de la independència del país, el 1980. L'estreta victòria de la Unió Nacional Africana de Zimbabue (ZANU) sobre el Moviment pel Canvi Democràtic (MDC) impedirà a Mugabe tenir el camí aplanat davant les eleccions presidencials del 2002 i podria suposar el començament d'un procés d'alternància.

Els 62 escons aconseguits per la informació governant davant dels 57 arribats per la primera d'oposició no són suficients perquè Mugabe continuï amb unes reformes constitucionals que fins ara li han permès perpetuar-se en la prefectura de l'Estat. El president ha introduït 19 canvis a una Carta Magna que té 20 anys de vigència "per confeccionar-la a la seva mida al pas dels anys, segons fonts diplomàtiques", però el seu partit ha perdut la majoria que necessitava per seguir alterant la Constitució.

La nova Cambra quedarà completada per un candidat independent i 30 parlamentaris que designarà a dit el propi Mugabe "que conversa aquesta prerrogativa a la renovació dels 150 escons de què es composa l'assemblea" però en cap cas la ZANU podrà arribar als dos terços que exigirà una nova reforma constitucional.

«Ja res no serà igual en aquest país», anuncià el líder del MDC, Morgan Tsvuangirai, en la seva primera reacció després de conèixer-se la nova distribució de forces en el Parlament, on el partit de Mugabe ocupa ara 147 escós davant de només tres de l'oposició.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris