lluvia ligera
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

L'IRA obre per primera vegada els arsenals a inspectors internacionals

Anuncia que reiniciarà les converses amb la Comissió independent

L'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) ha fet una passa més cap a la normalització a l'Ulster, en permetre per primera vegada que els inspectors internacionals comprovin els seus arsenals. El resultat sembla haver contentat els dos experts, els qual, en reunir-se ahir en el 10 de Downing Street amb el primer ministre britànic, Tony Blair, es mostraren satisfets en anunciar la inspecció d'«una quantitat substancial d'armes i explosius». «Podem dir que es troben guardats d'una manera adequada i segura», afirmaren.

Després d'una trobada d'una hora de durada, els dos supervisors, el sud-africà Cyril Ramaphosa i el finlandès Martti Atisaari, asseguraren que aquestes armes ja no podran ser utilitzades sense que siguin detectades, ja que s'efectuaran nous controls. Aquests inspeccions es feren en un ambient de total secretisme, i fins el moment no se sabia si havien tingut lloc.

Del seu costat, l'IRA confirmà en un comunicat que els seus arsenals han estat inspeccionats, però va anar encara més lluny en assegurar que reiniciarà les seves converses amb la Comissió Internacional per al Desarmament que dirigeix el general canadenc John De Chastelain, després de la ruptura de les negociacions quan el Govern britànic decidí suspendre les institucions autònomes d'Irlanda del Nord el passat febrer. L'IRA destacà que «aquesta iniciativa demostra una vegada més el nostre compromís per assegurar-nos que existeixi una pau que sigui justa i duradora». Encara que no ha estat desvelat el lloc on estan els arsenals, tot apunta que es troben en algun emplaçament de la República d'Irlanda. Blair es mostrà molt satisfet amb el resultat de les inspeccions, afirmant que aquesta «és una gran passa» en el camí cap a l'estabilitat. No obstant això, subratllà que «encara hem d'estar contents pel progrés realitzat, encara ens queda una gran distància per recórrer. Segons Blair, «el més important és que els ciutadans d'Irlanda del Nord puguin viure en pau i en prosperitat i crec que mai no hi ha hagut una situació millor que la que es viu avui a la regió».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris