nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

La coalició governamental japonesa manté la majoria tot i perdre escons

El primer ministre necessitarà més que mai l'ajuda dels seus socis polítics

103810

Yoshiro Mori, cap del PLD, continuarà sent el primer ministre.

La coalició tripartita japonesa liderada pel Partit Liberal Demòcrata (PLD) patí un fort retrocés en les eleccions generals a la Cambra de Diputats celebrades ahir, però assolí mantenir la majoria absoluta per governar amb amplitud. Els resultats dels comicis, la participació dels quals cresqué gràcies que les urnes estigueren obertes dues hores més de l'habitual, mostraren la preferència ciutadana pel continuisme, per no llançar per terra els signes de recuperació econòmica que semblen aflorar després d'anys de crisis.

El PLD baixà de 271 a 233 escons i, encara que continua sent la força més votada del país, no assolí per si mateix la majoria absoluta de 241 seients, per la qual cosa necessitarà més que mai la col·laboració dels seus dos socis polítics, el Nou Komeito i els Conservadors. Aquestes dues formacions varen ser les que més sentiren el revés electoral, en haver vist reduïda la força dels seus diputats de 42 a 31 i de 18 a 7, respectivament. El PLD va estendre la seva mà el mes d'octubre a ambdós partits i els acollí en el Govern per obtenir a través d'ells una majoria en el Senat que no tenia.

En el bàndol de l'oposició, el Partit Demòcrata de l'exprofessor de matemàtiques, hereu d'una de les grans fortunes nipones, Yukio Hatoyama, obtingué el favor i cresqué un terç, ja que passà de 95 a 127 escons. Des d'ara la força política que disposen els tres partits governamentals junts és de 271 escons en l'hemicicle de 480 seients de la Cambra Baixa, la més poderosa de la Dieta bicameral nipona.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris