nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

Arafat desafia Israel i diu que l'Estat palestí s'erigirà en unes setmanes

EUA intenta aconseguir una reunió entre el líder de l'ANP, Barak i Clinton

El president palestí, Iasser Arafat, declarà ahir en un discurs a Napluse a Cisjordània que un Estat palestí serà proclamat «d'aquí a unes setmanes».

«L'Estat palestí serà proclamat d'aquí a unes setmanes», ha afirmat Arafat davant milers de partidaris del Fatah, moviment que presideix i que és el principal component de l'Organització per l'Alliberament de Palestina (OAP).

«Les pròximes setmanes seran crucials», afegí davant una multitud reunida davant una escola de la ciutat autònoma del nord de Cisjordània. Arafat prometé diverses vegades proclamar abans del final de l'any 2000 un Estat independent, però sense assenyalar-ne la data, ni tan sols de manera aproximativa.

S'ha compromès a fer-ho fins i tot en absència d'un acord final amb Israel especialment sobre l'estatut de Jerusalem, les fronteres del futur Estat i el destí d'uns 3'5 milions de refugiats palestins, així com respecte a les colònies jueves.

Israelians i palestins es van posar d'acord per arribar d'aquí al pròxim 13 de setembre a un acord final, però les divergències continuen sent molt profundes entre ells, a menys de tres mesos d'aquesta data límit.

Els nord-americans tracten d'organitzar una cimera als Estats Units entre Arafat, Barak i el president nord-americà, Bill Clinton, perquè palestins i israelians aconsegueixin un acord. Tornant al reforç del dispositiu de l'Exèrcit israelià en els territoris palestins, Arafat afirmà que els palestins no temen l'amenaça d'una acció militar.

«Cap força no és capaç d'amenaçar-nos», assenyalà, afirmant que els palestins són capaços de resistir com durant les «batalles d'Al-Karama (que van oposar durant el 1968 combatents palestins i l'Exèrcit jordà a l'Exèrcit israelià), de Beirut (el 1982) o els set anys de la Intifada», la sublevació palestina als territoris palestins.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris