nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
19°

L'afroamericà Gary Graham, executat a Texas tot i les mancances en el seu judici

L'Estat governat per Bush posseeix el rècord d'advocats ineficaços, testimonis dubtosos i proves inexactes

L'afroamericà Gary Graham, de 36 anys, va ser executat la nit de dijous a Texas tot i la polèmica judicial i política suscitada pel seu cas. Graham va ser condemnat el 1981 per l'assassinat de Bobby Lambert, quan tenia 17 anys, en un judici en el qual comptà amb una dèbil defensa i en la qual només es tingué en compte un únic testimoni incriminatori. Aquesta no és l'excepció, ja que l'Estat governat per George Bush Jr posseeix el rècord de procediments dubtosos o manipulats.

La tensió es mantingué fins el darrer minut. Finalment, poc abans de l'execució mitjançant injecció letal, el Tribunal Suprem rebutjà ajornar el compliment de la sentència per cinc vots contra quatre. Els advocats de Graham feren llavors un darrer intent, apel·lant davant d'un jutge federal a Austin, Texas, però tot va ser inútil.

Amb anterioritat, el Consell de Perdons i Apel·lacions de Texas havia rebutjat majoritàriament anul·lar l'execució. El Consell, els membres del qual són elegits personalment per Bush, rebutjà per 14 vots contra 3 un ajornament de 120 dies, per 12 vots contra 5 una commutació per una condemna menor, i per 17 vots unànimes el perdó condicional.

El candidat republicà a la Casa Blanca, que comparegué públicament després de rebutjar-se la darrera apel·lació, afirmà que aplicaria la llei de l'Estat encara que li costàs la carrera política. «Després de considerar tots els fets crec que es farà justícia "afegí Bush", que Déu beneeixi Graham».

El condemnat, que en els darrers dies rebé nombroses visites del reverend Jesse Jackson, havia advertit que es resistiria fins el final, per la qual cosa va ser traslladat a la cambra d'execució amb les mans fermades i el cap immobilitzat, mesures més dures de les que prenen habitualment.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris